2024. május 17. - Paszkál

Gyurcsánynak vége, az MSZP átalakul, vasárnap felszáll a füst - összefoglaló a szombati napról

Gyurcsány befejezte, a megyei elnökök kivégezték, Bokros, Glatz, Gráf nem vállalja a miniszterelnökséget, Bajnai az új jelölt, Szekeres vagy Kiss lehet a pártelnök, de mindenképpen átrendeződik minden. A szombati nap történései.
2009. március 28. szombat 21:51 - HírExtra

12:30

Egyes hírek szerint az MSZP elnöksége nagyjából megállapodott abban, hogy Gráf József lesz az új miniszterelnök jelölt, sőt, a pártelnök is, s ez utóbbi annak fényében különösen érdekes, hogy alig egy hete választották meg nagy többséggel Gyurcsány Ferencet két évre pártelnöknek.

A megyei elnökök behívása azért szükséges, hogy megnyugtassák őket, akik eléggé feldúltak a párt elnökségének ügyetlenkedései láttán. Nekik lassan mindegy, ki lesz a miniszterelnök, csak legyen már.

12:28

Szombat délután négy órára a fővárosba rendelték az MSZP megyei elnökeit - értesült szocialista forrásokból az MTI.

A találkozót az MSZP megyei elnökei kezdeményezték - mondta az MTI érdeklődésére Nemény András, a szocialisták vasi elnöke.

"Szeretnénk egyeztetni a kialakult helyzetről, reményeink szerint az országos elnökség tagjai is ott lesznek a találkozón" - mondta.

Hozzátette: az MSZP legutóbbi kongresszusán született egy olyan megállapodás, hogy fontos döntések előtt az országos elnökség tagjai kikérik a megyei elnökök véleményét is.

12:09

Az SZDSZ ügyvivői még nem tárgyaltak egymással arról, hogy Gráf József földművelésügyi miniszter alkalmas lenne-e a miniszterelnöki posztra - mondta az MTI-nek szombaton Horn Gábor, a párt ügyvivője.

Horn Gábor egyúttal cáfolta az egyik hírportálon felröppent hírt, mely szerint a liberális párt vezetősége számára elfogadhatatlan lenne kormányfőnek Gráf József.
Mint mondta, a hírt egyelőre nem kívánják kommentálni.

12:05

Herényi Károly szerint reményteljes, őszinte, hiteles kampány lesz - mondta a HírExtra tudósítója, aki az MDF-hajón figyeli a történéseket. Herényi Károly szerint erre garancia az EP-listán lévő névsor.

11:54

Szombaton délben megkezdődött az MDF európai parlamenti (EP) választások kampánynyitó rendezvénye, Dávid Ibolya pártelnök és Bokros Lajos EP-jelölt érkezésükkor nem nyilatkoztak az újságíróknak.

Megérkezésekor Bokros Lajos nem válaszolt az MTI azon kérdésére, hogy az MSZP támogatása esetén elvállalná-e a miniszterelnökséget. Az SZDSZ pénteken jelentette be, hogy Bokros Lajost szeretnék miniszterelnök-jelöltnek. Sajtóinformációk szerint Bokros Lajos nem vállalja a jelölést.

A Bokros Lajos miniszterelnök-jelöltséget firtató kérdésre Dávid Ibolya sem válaszolt. A pártelnök az MSZP szombat délelőtti elnökségi ülésén történtekről kiszivárgott híreket sem kívánta érkezésekor kommentálni.

Az egyik dunai rendezvényhajón megrendezett kampánynyitón a tervek szerint a pártelnök, valamint Bokros Lajos és Habsburg György is beszédet mond majd.
Az MDF európai parlamenti listáját Bokros Lajos vezeti, őt kilencen követik: Habsburg György, Kerék-Bárczy Szabolcs, Joó Szabolcs, Dávid Ibolya, Járai Zoltán, Pusztai Erzsébet, Nagy Tamás, Farkas Péter és Kemény Attila.

Bokros Lajos európai parlamenti listavezetői pozíciója igen megosztotta a pártot, és a frakciót is, mely Csáky András március 16-i kilépésével, meg is szűnt. Csáky András azzal indokolta kilépését, hogy szerinte az EP-lista elfogadásával az MDF feladta politikai hitvallását, és végleg szakított azzal a társadalmi bázissal, amelyre megalakulásakor támaszkodott.

11:22

A Népszabadság Online információi szerint az MSZP elnökségi ülésén Gyurcsány Ferenc felajánlotta, hogy lemond a pártelnöki posztról Gráf József agrárminiszter javára.

Az internetes újság úgy tudja: az ülésen nagy vita alakult ki erről, és úgy tudják, "már ott tartanak", hogy miniszterelnöknek is Gráfot jelöljék. Maga Gráf József egyébként nincs jelen az ülésen, mert nem tagja a párt elnökségének: a múlt szombati kongresszuson nem jelöltette magát újra.

Gráf József a mostani felvetésről állítólag nem tud - olvasható a cikkben.

Gráf József egyelőre nem hallott arról, hogy a neve bármilyen módon felmerült volna a szombat délelőtti MSZP elnökségi ülésen. Mint fogalmazott: meglepi, hogy szóba került a neve.

Az agrárminiszter erről azt követően nyilatkozott az MTI-nek, hogy a Népszabadság Online információi szerint a jelenleg is zajló MSZP elnökségi ülésen Gyurcsány Ferenc felajánlotta, hogy lemond a pártelnöki posztról Gráf József agrárminiszter javára. Az internetes újság úgy tudja: az ülésen nagy vita alakult ki erről, és úgy tudják, "már ott tartanak", hogy miniszterelnöknek is Gráfot jelöljék.

Gráf József az MTI-nek emlékeztetett arra, hogy egy héttel korábban már felmerült a neve lehetséges miniszterelnök-jelöltként, de ő akkor is közölte, más típusú személyben gondolkodik erre a posztra.

Úgy fogalmazott: teljesen meglepi az, hogy lehetséges pártvezetőként szóba került a neve, hiszen a legutóbbi tisztújításon már nem indult el elnökségi helyért sem, hogy jobban az agráriumra, miniszteri munkájára tudjon koncentrálni.

A témáról azonban ennél többet egyelőre nem kívánt mondani.

Az MTI úgy tudja: délután négy órára a fővárosba rendelték a párt megyei elnökeit. Egyes hírek szerint a nap folyamán még frakcióülés is várható.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását