2024. május 18. - Erik, Alexandra

Gyurcsánynak vége, az MSZP átalakul, vasárnap felszáll a füst - összefoglaló a szombati napról

Gyurcsány befejezte, a megyei elnökök kivégezték, Bokros, Glatz, Gráf nem vállalja a miniszterelnökséget, Bajnai az új jelölt, Szekeres vagy Kiss lehet a pártelnök, de mindenképpen átrendeződik minden. A szombati nap történései.
2009. március 28. szombat 21:51 - HírExtra

13:30

Az elmúlt órák eseményeiből az világlik ki egyes bennfentesek szerint, hogy Gyurcsány kavarja(mint Piszkos Fred a málnaszőrt), és a célja, hogy Bajnait terelje a székbe. Szekeres pártelnökségét inkább a hagymázas álmok kategóriájába sorolják, ahogy Gyurcsány is komoly ellenállásra számíthat Bajnai favorizálásával.

13:26

Az SZDSZ egyelőre nem kívánja kommentálni a Bokros Lajos döntése nyomán kialakult helyzetet - közölte a párt sajtóosztálya az MTI-vel. Hozzátették, hogy csak később nyilatkoznak a helyzetről.

Bokros Lajos, a Horn-kormány pénzügyminisztere, akit az SZDSZ javasolt kormányfőjelöltnek, szombaton az MDF kampánynyitó rendezvényén jelentette be, hogy nem vállalja a miniszterelnök-jelöltséget.

Szóba sem kerül még annak a megfontolása sem, hogy én ezt az ajánlatot elfogadjam - mondta Bokros Lajos, hozzátéve: "sértő még a gondolata is annak, hogy a hírnevemet, hitelességemet odaadjam egy olyan programhoz, amelynek a sikerében nem bízom".

Márpedig a szocialista párt mereven elzárkózik az én programomtól - állapította meg.

13:03

Újabb rémhírek: egyes kiszivárogtatások szerint az MSZP elnöksége Szekeres Imrét akarja pártelnöknek és Bajnai Gordont miniszterelnöknek. A hírt később kacsának minősítették, de jól példázza a helyzet kapkodó voltát.

13:01

Abszolutista diktátorok programjához hasonlította Bokros Lajos, az MDF európai parlamenti listavezetőjének válságkezelő elképzeléseit az Ifjúsági Demokrata Fórum országos választmányának elnöke szombaton a fővárosban.

Bokros Lajos sokszor hangoztatja, hogy egyedül neki van programja, de ha valaki elolvassa a nyilatkozatait, azt találja bennük, hogy minden felnőttnek 10 ezer forintos egészségügyi hozzájárulást kellene fizetnie, vagy hogy jogutód nélkül megszüntetne 50 felsőoktatási intézményt.

Ez nem egy olyan program, amit egy demokratikus piacgazdaságban megszoktak, hanem egy olyan, amit egy "abszolutista diktátortól szokott meg az ember" - mondta Huber Szebasztián az MDF kampánynyitó rendezvényével egyidőben tartott sajtótájékoztatón.

Hozzátette: Bokros Lajos diktatórikus hajlamaiban sokban egyezik Dávid Ibolyával, aki a saját pártjában is ilyen eszközökkel hallgattatja el a neki nem tetszőket, "hol NBH-s CD lobogtatásával, hol törvénytelen kizárásokkal".

Van két ember, Bokros Lajos és Dávid Ibolya, akik sokban hasonlítanak egymásra, de az ő hajójuk teljesen más, mint az MDF flottája - fogalmazott arra utalva, hogy az MDF rendezvényének az Európa nevű hajó ad otthont.

A sajtótájékoztatót egy performance is színesítette: egy Soros-cirkáló feliratú, felfújható csónakba Bokros Lajost és Dávid Ibolyát megszemélyesítő, jelmezes aktivisták pakolták be a két politikus programpontjait tartalmazó csomagokat.

A "Bokros-csomagon" az ingatlanadó, a 10 ezer forintos egészségbiztosítási díj, a tandíj, a felsőoktatási intézmények bezárása, "az Ibolya-csomagon" pedig a törvénytelen kizárások, mutyizás Gyurcsánnyal, felbomló frakció, NBH-s CD, valamint a "Mindent a hatalomért" felirat volt olvasható. A rövid performance a két politikus kézfogása után a cirkáló elsüllyedésével zárult.

12:45

Az MDF médiahajóján Bokros Lajos kijelentette, hogy nem fogadja el a kormányfő jelölést. "Amikor ilyen távolság van értékrendben és programban", akkor szóba se kerül, hogy elfogadja. Rövid életű miniszterelnökségre nem vágyik. Ugyan az ajánlat és a poszt csábító, de az életművét nem teszi kockára egy évre kormányzásért.

12:43

Nemény András, az MSZP Vas megyei elnöke azt mondta, hogy a párt megyei elnökei kezdeményezték, hogy őket is vonják be az egyeztetésbe. Ezért kell mindannyiuknak délután négyig Budapestre érniük. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását