2024. május 29. - Magdolna

Nőtt az unió GDP-je

Az euróövezetben és az Európai Unióban is nőtt a gazdaság teljesítménye az idei első negyedévben éves és negyedéves összehasonlításban egyaránt - az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerdán ismertetett nem végleges számításai szerint.
2024. május 15. szerda 15:06 - HírExtra

Az euróövezetben és az Európai Unióban egyaránt 0,3 százalékkal nőtt a hazai össztermék (GDP) a tavalyi utolsó negyedévvel összevetve szezonális kiigazítással, amikor az euróövezetben 0,1 százalékos csökkenést, az EU-ban stagnálást mértek.
    
Éves összevetésben is azonos, 0,4 százalékos GDP-növekedés volt az euróövezetben és az EU-ban. A tavalyi negyedik negyedévben az euróövezetben 0,1 százalékkal, az EU-ban 0,2 százalékkal nőtt a GDP éves szinten.
    
Az előző negyedévihez képest a legnagyobb növekedést Cipruson (+1,2 százalék) és Írországban (+1,1 százalék) jegyezték fel, csökkenés pedig két országban volt, Hollandiában és Svédországban, egyaránt 0,1 százalékos.
    
Az EU vezető nemzetgazdaságai közül Németország GDP-je negyedéves szinten 0,2 százalékkal nőtt az idei első negyedévben a tavalyi negyedik negyedévi 0,5 százalék csökkenés után. Franciaország GDP-növekedése negyedéves összehasonlításban 0,1 százalékról 0,2 százalékra, Olaszországé 0,1 százalékról 0,3 százalékra gyorsult, míg a spanyol GDP-növekedés a tavalyi negyedik negyedévhez hasonlóan az idei első negyedévben is 0,7 százalék volt.
    
Az Eurostat június 7-én ismerteti a felülvizsgált és július 19-én a végső számokat a GDP első negyedévi alakulásáról.
    
Az Eurostat ugyancsak szerdán számolt be arról, hogy a foglalkoztatottak száma az idei első negyedévben 0,3 százalékkal nőtt az euróövezetben és 0,2 százalékkal az EU-ban negyedéves összevetésben, miután a tavalyi utolsó negyedévben hasonló mértékű volt a növekedés. Éves szinten a foglalkozatottak számának a növekedése 1 százalékra mérséklődött az idei első három hónapban az euróövezetben a tavalyi utolsó negyedévi éves 1,2 százalékról. Az EU-ban az éves növekedés 1 százalékról 0,7 százalékra lassult.
 

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását