2024. május 18. - Erik, Alexandra

Gyurcsánynak vége, az MSZP átalakul, vasárnap felszáll a füst - összefoglaló a szombati napról

Gyurcsány befejezte, a megyei elnökök kivégezték, Bokros, Glatz, Gráf nem vállalja a miniszterelnökséget, Bajnai az új jelölt, Szekeres vagy Kiss lehet a pártelnök, de mindenképpen átrendeződik minden. A szombati nap történései.
2009. március 28. szombat 21:51 - HírExtra

15:16

Az Ifjúsági Konzervatív Unió (IQ) szerint az Ifjúsági Demokrata Fórum (IDF) egyértelművé tette: a programtalanság és a könnyű álmok útját választja az MDF őszinte politikája helyett - közölte Horváth István, az IQ elnöke szombaton az MTI-vel.

Horváth István az IDF sajtótájékoztatóján elhangzottakra reagálva kifejtette: az IQ úgy látja, hogy az MDF és Bokros Lajos programja a jövőt és a fiataloknak való esélyteremtést jelenti, az IDF viselkedése viszont a múltat és a fölösleges rombolást szimbolizálja. "Ezúton szeretnénk világossá tenni, hogy a konzervatív fiatalok kiállnak Bokros Lajos, Habsburg György és Dávid Ibolya, az MDF elnöke mellett. Hisszük és tudjuk, hogy az általuk képviselt őszinte politika a valódi változás garanciája" - írta az IQ elnöke.

Az IDF országos választmányának elnöke szombaton abszolutista diktátorok programjához hasonlította Bokros Lajos, az MDF európai parlamenti listavezetőjének válságkezelő elképzeléseit. Huber Szebasztián szerint Bokros Lajos sokszor hangoztatja, hogy egyedül neki van programja, de ha valaki elolvassa a nyilatkozatait, azt találja bennük, hogy minden felnőttnek 10 ezer forintos egészségügyi hozzájárulást kellene fizetnie, vagy hogy jogutód nélkül megszüntetne 50 felsőoktatási intézményt.
Ez nem egy olyan program, amit egy demokratikus piacgazdaságban megszoktak, hanem egy olyan, amit egy "abszolutista diktátortól szokott meg az ember" - mondta Huber Szebasztián az MDF kampánynyitó rendezvényével egyidőben tartott sajtótájékoztatón.

Horváth István szerint az IDF mai akciójával végleg kiírta magát a konzervatív politikai erők sorából, és beállt a populizmus gyáva szekértolói közé - írta az IQ elnöke, aki arra kérte őket, hogyha építeni nem tudnak, akkor ne is romboljanak többé.

15:04

Az MSZP-nek az a célja, hogy szélesebb politikai támogatással rendelkező kormány alakuljon - mondta Nyakó István, a párt szóvivője az MSZP Országos Elnökségének ülése után Budapesten, újságíróknak.

A szóvivő elmondta: ezt fogják javasolni az MSZP megyei elnökeinek, akik délután négy órától közös konzultációt tartanak az országos elnökséggel.

Nyakó István közölte: az MSZP tudomásul vette, hogy az SZDSZ jelöltje, Bokros Lajos nem vállalta a jelöltséget.

15:00

Gyurcsány Ferenc szerint nem válhat ketté a miniszterelnöki és az MSZP elnöki pozíció - mondta Nyakó István, az MSZP szóvivője a párt országos elnöksége ülésének szünetében újságíróknak.

Nyakó István sajtóhírekre reagálva közölte, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök továbbra is fenntartja álláspontját, "hogy ha egy pártból jön a miniszterelnök, akkor egyben ő legyen a párt elnöke is". Hozzátette: a kormányfő szerint nem szabad kialakulnia két hatalmi centrumnak egy párton belül.

A szóvivő elmondta, hogy Gyurcsány Ferenc mindezt alkalmazta saját helyzetére is, arra gondolva, hogy amikor kormányon van egy párt, akkor a párt vezetése és a miniszterelnöki pozíció ne váljon ketté.

Ezt a felvetést az országos elnökség nem tartotta aktuálisnak - tette hozzá.

14:50

Két biztos képviselői hellyel számol az MDF az európai parlamenti választásokon - mondta Dávid Ibolya pártelnök az MTI kérdésére az MDF kampánynyitóján szombaton Budapesten.



Két biztos képviselői helyre számít a Magyar Demokrata Fórum az európai parlamenti választáson, de egy nagyon jó szereplés esetén akár a negyedik helynél állhat meg a lista - mondta Dávid Ibolya a kampánynyitón tartott sajtóértekezleten az MTI kérdésére.
Az MDF EP-listájának ötödik helyén álló pártelnök hozzátette: ő maga "nem kacérkodik" az európai képviselőséggel.

14:28

Az állásbörze tovább folytatódik. Legutóbbi sajtóértesülések szerint Kiss Péter befutó lehet kormányfőként, míg Szekeres Imre átveheti a pártot. Kiss Péter egyelőre még hezitál.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását