2024. március 19. - József, Bánk

Két üggyel indul a Fidesz-KDNP gazdasági tényfeltárása

Az államháztartási hiány alakulásának és a magyar szén-dioxid-kvóta értékesítésével kapcsolatos kormányzati lépéseknek a vizsgálatával kezdi munkáját a Fidesz-KDNP gazdasági tényfeltáró bizottsága - jelentette be a testületet vezető Varga Mihály csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.
1970. január 1. csütörtök 01:00 - HírExtra
A Fidesz alelnöke kifejtette: 2006-ban, a választások előtt a kormányzat eltitkolta, meghamisította a gazdasági adatokat, és úgy tűnik, idén is hasonló helyzet kezd kialakulni, hiszen ugyanolyan kevés információ van a gazdaság valós állapotáról, mint négy évvel ezelőtt. Ezért fel kell tárni a gazdaság igazi állapotát, hogy - eltérően a 2006-ostól - az idei választások előtt egy jóval reálisabb képet kapjon a magyar társadalom - közölte.

A politikus pártja nevében felszólította a kormányt: függessze fel a szén-dioxid-kvóta "titkos eladását", és álljon el attól, hogy ilyen és ehhez hasonló értékeket az áprilisi országgyűlési választásokig eladjon. Úgy fogalmazott: az ebből várható több száz milliárd forintos bevétel a kormány szempontjából "jótékony módon kozmetikázná" a hiányadatokat.

Szólt arról is, hogy a Fidesz kezdeményezni fogja: a parlament illetékes szakbizottsága vizsgálja meg a kvótaértékesítés előkészítését és az ügy dokumentációját.

Az államháztartási hiányról szólva Varga Mihály azt mondta: véleményük szerint a hiányszámmal is "némi trükközés folyik", és vélhetően a mértéke jóval magasabb lesz a kormány által az idei évre prognosztizált 3,8 százaléknál. Megjegyezte, április végéig az államháztartás hiány legalább 75 százaléka, de lehet, hogy a teljes mértéke teljesülni fog.

Varga Mihály kérdésre közölte: a tényfeltáró bizottság munkája körülbelül augusztusban érhet véget, és készítheti el jelentését. Emlékeztetett, 2006-ban is volt egy hasonló kezdeményezésük, az úgynevezett Fehér Könyv.

Az MTI azon kérdésére, kik lesznek a tényfeltáró bizottság tagjai, a volt pénzügyminiszter a költségvetési munkacsoportjuk több tagját is megnevezte, így például Hargitai Jánost, Domokos Lászlót és Tállai Andrást. Hozzátette, külső szakértők munkáját is szeretnék igénybe venni, példaként említette a költségvetést bíráló 29 közgazdászt.

Ugyancsak kérdésre Varga Mihály elmondta azt is, a gazdasági tényfeltárás során a Malév értékesítésével és visszavételével is szeretnének foglalkozni.

A bizottság létrehozását Orbán Viktor, a Fidesz elnöke jelentette be hétfőn. Feladatának azt nevezte, hogy külső szakértők bevonásával kezdje meg a gazdaság teljes átvilágítását.

A pártelnök a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének fórumán indoklásképpen azt mondta, Magyarországon van egy olyan "úttorlasz", amely máshol nincs: az, hogy néhány év óta az országban gyakorlattá vált, hogy a kormány eltitkolja és meghamisítja a valós költségvetési számokat.

"Ha a választásokon túlra gondolok (...), a legnagyobb szakmai dilemmát az okozza, hogy hogyan fogjuk a világ nyilvánossága előtt felfedni az ország valóságos helyzetét anélkül, hogy ne kerüljünk Görögország helyzetébe" - mondta akkor Orbán Viktor.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását