2024. május 17. - Paszkál

Gyurcsánynak vége, az MSZP átalakul, vasárnap felszáll a füst - összefoglaló a szombati napról

Gyurcsány befejezte, a megyei elnökök kivégezték, Bokros, Glatz, Gráf nem vállalja a miniszterelnökséget, Bajnai az új jelölt, Szekeres vagy Kiss lehet a pártelnök, de mindenképpen átrendeződik minden. A szombati nap történései.
2009. március 28. szombat 21:51 - HírExtra

19:32

Gyurcsány Ferenc az MSZP elnökségi üléséről távozóban erősítette meg a hírt az MTI-nek. "Meg tudom erősíteni, benyújtottam a lemondásomat, jövő hét végén új elnököt fog választani a Magyar Szocialista Párt" - közölte Gyurcsány Ferenc.

A kormányfő hozzátette: elkezdődik szerinte "egy nagyon tempós, jó időszak". Remélem, hogy sikeres is lesz - tette hozzá a kormányfő.

Bajnai Gordon nem erősítette meg, hogy ő a miniszterelnök-jelölt. "Majd kiderül" - tette hozzá.

A képviselők folyamatosan érkeznek a szocialista frakció ülésére a Képviselői Irodaházba, ahol tovább egyeztetnek a kialakult helyzetről. Érkezésekor egyik vezető politikus sem kívánt nyilatkozni.

19:05

Gyurcsány Ferenc szavai szerint konzultálniuk kell még másokkal, egymással. Hangsúlyozta: a következő 12 órában ki fog derülni, ki a jelölt.

A képviselők folyamatosan érkeznek a szocialista frakció ülésére a Képviselői Irodaházba, ahol tovább egyeztetnek a kialakult helyzetről. Érkezésekor egyik vezető politikus sem kívánt nyilatkozni.

Az MTI információi szerint továbbra is három lehetséges jelöltről egyeztethet a frakció esti ülésén: Szekeres Imréről, Kiss Péterről és Bajnai Gordonról.

A Képviselői Irodaházba nemrég megérkezett Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője is, aki nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy részt vesz-e az MSZP frakcióülésén.

18:33

A kormányfő az MSZP elnökségi üléséről távozóban erősítette meg a hírt az MTI-nek, hozzáfűzve: a jövő heti kongresszuson új elnököt választ a párt.

Gyurcsány Ferencet 10-20 tüntető árpádsávos zászlókkal, pfujolással és kiabálással fogadta, ezért nem tudott az épület előtt beszállni autójába. A Jókai utcában mintegy 50 rendőr áll sorfalat az úttest két oldalán.

A miniszterelnök arról nem nyilatkozott, hogy Bajnai Gordon lesz-e a kormányfőjelölt, de azt mondta, biztosítani tudják a többséget az új jelölt megválasztásához. A többi elnökségi tag nem nyilatkozott az újságíróknak.

18:24

Benyújtotta lemondását Gyurcsány Ferenc a pártelnöki posztról. A megyei MSZP-elnökök lemondatták a volt pártelnököt és az április 5-i kongresszuson választanak új pártelnököt.

18:20

A Fidesz szerint a szocialisták nem csak saját magukat, hanem egész Magyarországot lejáratják és nevetségessé teszik, a legnagyobb ellenzéki párt továbbra is új választások kiírásában látja a megoldást - jelentette ki Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője szombati sajtótájékoztatóján.

A mai nap szánalmas és látványos kudarca újabb bizonyítéka annak, hogy ez így nem mehet tovább - mondta a politikus.

Szerinte amit az MSZP művelt az elmúlt napokban, az nem csak a szocialista pártot, hanem egész Magyarországot lejáratja, így ezek után nem csodálkozhatunk azon, ha Magyarországra nem csak elrettentő példaként hivatkoznak világszerte, hanem nevetség tárgyává is teszik.

Szijjártó Péter úgy vélte, hogy a szombati nap eseményei is azt bizonyítják, hogy az MSZP összeroppant a kormányzás súlya alatt, és véglegesen alkalmatlanná vált arra, hogy kormányt adjon az országnak. A Fidesz szóvivője szerint az is jól látszik: a szocialisták rettegnek attól, hogy az emberek választáson mondjanak véleményt az ország jövőjéről.
Ugyanakkor arra figyelmeztetett a politikus, hogy Magyarország rendkívül nagy bajban van, egyre mélyül a gazdasági, a szociális és a politikai válság, ilyen helyzetből pedig csak egy erős kormány tudja kivezetni az országot. A Fidesz szerint erős kormány új választásokon születhet, a választásokat pedig minél előbb, lehetőleg a június 7-i európai parlamenti voksolással egy időben kellene megtartani.

Mint mondta, a Fidesz és a KDNP választási eljárást módosító javaslata az Országgyűlés előtt van, és ez lehetővé teszi, hogy a két választást egy időben, június 7-én tartsák meg. Kérdésre válaszolva hozzátette, hogy az április 14-i parlamenti ülésen lehetőség nyílik arra, hogy döntsön az Országgyűlés a Fidesz és a KDNP kétharmados többséget igénylő módosításáról és az Országgyűlés feloszlatásáról is.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: hatalmi osztozkodás, mutyik, paktumok és színjátékok eredményeképpen csak gyenge és nevetséges kormány alakulhat, amelynek esélye sincs eredményesen szembeszállni a válsággal.

(MTI)

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását