2024. április 26. - Ervin

Még nincs árnyéktitkosszolgálat

Az MSZP, a Fidesz, az MDF, és a KDNP még mindig nem jelölt tagokat az árnyéktitkosszolgálat, az UD Zrt. tevékenységét vizsgáló bizottságba, így lehetetlenné tették, hogy az idén felállhasson a testület - mondta az MTI-nek Gulyás József, az SZDSZ ügyvivőj
2008. december 13. szombat 07:00 - Hírextra
A bizottság létrehozását kezdeményező politikus közölte: azt a kifogást, hogy előbb végre kell hajtani a testület tagjainak C-típusú átvilágítását, el lehetett volna kerülni azzal, hogy a pártok olyan képviselőket jelölnek a bizottságba, akik ezen már átestek.

A képviselő azt mondta: miután az érintett pártok nem merték vállalni, hogy ne szavazzák meg a bizottság felállítását, van remény arra, hogy a hétfői házbizottsági ülésig megnevezik jelöltjeiket, és nem akadályozzák meg a testület létrehozását.

Gulyás József emlékeztetett arra, hogy Fodor Gábor pártelnök és Kóka János a hét elején levélben kérte a frakcióvezetőket, hogy segítsék a testület felállítását.

Mint mondta, a jogalkotó és a hatóságok számára lehetőséget kell teremteni, hogy hatékonyabban tudjanak védekezni az úgynevezett árnyékszolgálati tevékenységek ellen. A bizottság felállításának csúszása viszont ezt megnehezíti, mert több ponton, például a magáncégek ellenőrzésének területén hozzá kellene nyúlni a jogszabályokhoz.

A testületnek hat szocialista, három fideszes, egy-egy kereszténydemokrata, MDF-es és szabad demokrata tagja lenne. A vizsgálóbizottság felállításáról december 1-jén szavazott a parlament. A képviselők 369 igen szavazattal - kilenc ellenében, egy tartózkodással - támogatták Gulyás József javaslatát.

A testületnek többek között az "árnyéktitkosszolgálati" botrány körülményeit és az ügy kezelésének anomáliáit kellene vizsgálnia.

Gulyás József más témára áttérve elmondta, hogy a házbizottság csütörtöki döntése alapján hétfőn nem kerül a parlament elé az SZDSZ állambiztonsági iratok megismerhetőségéről szóló országgyűlési határozati javaslata.

Közölte: javaslatuk kijelölné azokat a kereteket, hogy a Kenedi-bizottság jelentésével összhangban milyen típusú jogszabályt kellene alkotni. Hozzátette: a vita megkezdése fontos lenne, hiszen félő, hogy ez a téma hosszú időre lekerül a napirendről.

Megjegyezte, hogy ha Szili Katalin házelnök a javaslatot kiadná az alkotmányügyi bizottságnak, akkor annak vitáját már hétfőn meg lehetne kezdeni.

A házelnök a csütörtöki házbizottsági ülés után ugyanakkor azt közölte: az UD Zrt. tevékenységét vizsgáló bizottság csak tavasszal alakulhat meg, mert a frakciók által jelelölt tagoknak C-típusú átvilágításon kell átesniük.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását