2024. május 6. - Ivett, Frida

Meg kell menteni a rendszerváltás előtti titkosszolgálati adatokat

Ha az 1990 előtti titkosszolgálati adatokat tartalmazó mágnesszalagok ügyét nem oldják meg, az adathordozók, amelyeknek 15-20 év az élettartama, maguktól is megsemmisülnek - nyilatkozta a pénteki Népszavában Ungváry Krisztián történész.
2008. november 7. péntek 06:49 - Hírextra
Ráadásul 15 év már eltelt az adatrögzítés óta, így Ungváry szerint az utolsó pillanatokban vagyunk, hogy ezt az adatbázist még használni lehessen. A történész tagja volt a Kenedi János vezette, úgynevezett iratfeltáró bizottságnak, amelynek jelentését október elején hozták nyilvánosságra a Miniszterelnöki Hivatal honlapján.

A bizottság, mint ismert, egy évig vizsgálódott a rendszerváltás előtti titkosszolgálati iratokat őrző szerveknél. Az iratfeltárók azt javasolták a kormánynak, hogy készüljön új dossziétörvény, amely garanciát adna az iratok nyilvánosságára - olvasható a lapban.

A Népszava ismertetése szerint az említett 1990 előtti adatok máshol nem lelhetőek fel ilyen teljességben. A szolgálatok ma azt állítják, hogy hardver hiányában a szalagok lejátszhatatlanok, ám egy szakember szerint ez megoldható.

A bizottság azt javasolta, hogy a Nemzetbiztonsági és az Információs Hivatalban őrzött, 2060-ig titkosított szalagokat nyomtassák ki és a rajtuk lévő adatokat vizsgálják felül - írta a lap.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását