2024. május 6. - Ivett, Frida

Adatvédelmi biztoshoz fordul az SZDSZ

Az SZDSZ szerdán az adatvédelmi biztoshoz fordult az úgynevezett adatgyűjtési ügy miatt - mondta budapesti sajtótájékoztatóján Gulyás József.
2008. október 1. szerda 16:20 - Hírextra
A szabad demokraták ügyvivője közölte, hogy ő juttatta el Jóri András adatvédelmi biztoshoz azokat a kérdéseket, amelyeket a Magyar Köztársaság szempontjából fontosnak tartanak.
A sajtótájékoztatón kiosztották a beadvány másolatát, amelyből kiderül, hogy az SZDSZ 12 kérdést tett fel a frissen megválasztott adatvédelmi biztosnak.

A szabad demokraták többek között arra kíváncsiak, hogy az ügyben az adatkezelők betartották-e a rájuk vonatkozó jogszabályi előírásokat illetve hogy Dávid Ibolya jogszerűen járt-e el, amikor a hozzá került CD-n szereplő anyagot nyilvánosságra hozta.

Gulyás József elmondta, hogy a liberálisok arra is választ szeretnének kapni, "hogyan fordulhat elő, hogy létezik egy árnyékszolgálat, amelyik a legszemélyesebb titkainkat, adatainkat kutathatja, ezekkel visszaélhet". Egyúttal arra is kíváncsiak, hogy jogszerűen járt-e el Szilvásy György titkosszolgálatokat felügyelő miniszter, amikor sokszorosította, és a nemzetbiztonsági bizottság tagjaihoz eljuttatta az ügyben keletkezett bizonyítékokat.

Véleménye szerint az adatvédelmi biztos válasza sokat segíthet abban, hogy az ilyen ügyeket a jövőben hogyan kell kezelni, mert meggyőződése, hogy ez jelenleg "nem a jogállami normák figyelembe vételével zajlik".

A politikus bejelentette, hogy az SZDSZ csütörtökön benyújtja a parlamenti vizsgálóbizottság felállítására vonatkozó kezdeményezését. Hozzátette: bízik benne, hogy valamennyi parlamenti párt támogatja majd a vizsgálóbizottság felállítását.

Az ügy kapcsán kitért arra, hogy az elmúlt napokban újabb és újabb információk láttak napvilágot. Emlékeztetett: hétfőn a parlamentben, napirend előtti hozzászólásában feltette a kérdést, hogy hogyan kerülhettek ki információk a nyomozó hatóságoktól. Hozzátette: erre Iváncsik Imre titkosszolgálatokat felügyelő államtitkár azt mondta, hogy ebben az ügyben a Nemzetbiztonsági Hivatal folytatott vizsgálatot, de nem találtak semmit.

Gulyás József értelmezése szerint ezzel az államtitkár azt állítja, hogy más nyomozóhatóságoktól szivárogtak ki az információk. Ebben az esetben viszont véleménye szerint ez automatikusan felveti Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter felelősségét.

Az ügyvivő egyúttal felvetette azoknak a fideszes politikusoknak a felelősségét is, akik egy olyan céggel, az UD Zrt-vel álltak kapcsolatban, amelynek munkatársai "magántitkainkat kutatták". Gulyás József szerint demokráciában az is elfogadhatatlan, hogy Demeter Ervin szóbeli megbízást adott arra, hogy a cég információkat gyűjtsön a Nemzetbiztonsági Hivatal vezetőjéről, Laborc Sándorról.
Újságírói kérdésre azt mondta, hogy a nemzetbiztonsági bizottság tagjaként nincs tudomása arról, hogy Fodor Gábor pártelnök neve is elhangzott volna az egyik, az UD Zrt.-től lefoglalt felvételen. Megjegyezte: egy hírportál arról írt, hogy az üzleti élet több szereplője mellett Fodor Gábor neve is szerepel egy felvételen, de tudomása szerint a liberálisok elnöke sem kapott erről értesítést.

A Szilvásy György és Draskovics Tibor felelősségét firtató újságírói kérdésre azt mondta, hogy véleménye szerint ebben az ügyben "az egy helyes következtetés, hogy a politikai felelősség megáll, és az is egy helyes következtetés, hogy ilyen esetben egy politikusnak fel kell állnia".
Hozzátette: ebben a tekintetben a miniszterelnök jogosult dönteni arról, hogy a helyén marad-e Szilvásy György. Demeter Ervinről úgy vélekedett, hogy az ő parlamenti mandátumával egyrészt önmaga, másrészt a Fidesz rendelkezik.
Draskovics Tibor felelősségéről azt mondta, hogy elvárja tőle, vizsgálja meg, az alá tartozó nyomozószervektől kiszivároghattak-e információk.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását