2024. május 6. - Ivett, Frida

Megkerülhetetlen a tájékoztatás

Megkerülhetetlen, hogy a parlament nemzetbiztonsági bizottsága érdemi tájékoztatást kapjon az úgynevezett megfigyelési ügyről - mondta szombaton az MTI-nek Gulyás József, a testület szabad demokrata tagja, aki ezt már a múlt héten kezdeményezte a bizottsá
2008. szeptember 20. szombat 14:43 - Hírextra
Az SZDSZ-es politikus emlékeztetett arra, hogy egyre több formáció lát napvilágot a legújabb kém-, illetve hírszerzési botrányról, amely "a rendszerváltás utáni közbotrányok közül talán a legsúlyosabb". Az ebben szereplő cég tevékenysége - az eddig napvilágot látott információk szerint - a Magyar Köztársaság legérzékenyebb titkainak, továbbá állampolgárainak, politikusainak és gazdasági szereplőinek magán-, közéleti és üzleti titkainak gyűjtésére, illetve az azokkal való visszaélésre irányult. Hozzátette: ennek ellenére hiába kezdeményezte még a múlt héten, hogy az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága kapjon érdemi tájékoztatást az ügyről, ez nem történt meg, sőt a bizottság soron következő keddi ülésének meghívójában sem szerepel a téma.

Gulyás József szerint önmagában már az is botrányos, hogy egykori nemzetbiztonsági vezetők, akiknek az állam titkait kellene védelmezniük, aktív szereplőivé válnak egy ilyen ügynek, ez a testületbe vetett közbizalmat is - immár nem először - megrendíti.

A képviselő azt is elfogadhatatlannak nevezte, hogy amíg a rendőrség és a Nemzetbiztonsági Hivatal tevékenyen részt vesznek az ügy feltárásában, addig feltehetően ezektől a testületektől naponta újabb és újabb információk "csorognak ki". Véleménye szerint nem az a köz érdeke, hogy mindennap újabb "nyuszi ugorjon ki a kalapból", hanem az, hogy minden részletkérdést megnyugtatóan tisztázzanak. Legyen végre egyértelmű, hogy ki, (illetve kik) a megrendelő, kinek az érdekében dolgozott, és szállított több százmilliós megrendelések mentén működtetett gépezet információkat. Tudnunk kell, mire használták fel ezeket, hogyan éltek vissza a megszerzett információkkal.

Gulyás József a rendszerváltás óta nagy port felvert botrányok közül megemlítette az olaj-, a nyírfa-, a Kulcsár- és az Egymásért Alapítvány-ügyet, mint mondta: ezek mutatják, hogy vannak súlyos botrányok, amelyeket  a mai napig nem sikerült feltárni. Jó lenne, ha az adatgyűjtési ügy ilyen szempontból nem illeszkedne ezek sorába. Ezért tartja szükségesnek a nemzetbiztonsági bizottság tájékoztatását, mely után az SZDSZ eldönti, milyen további lépéseket kezdeményez.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását