2024. április 19. - Emma

Csökkenhet a bürokrácia?

A hatósági eljárások kiszervezése nagymértékben csökkentheti a bürokráciát és növelheti versenyképességünket - mondta az MTI-nek pénteken Hankó Faragó Miklós szabad demokrata országgyűlési képviselő.
2008. december 12. péntek 09:05 - Hírextra
A képviselő Kóka Jánossal közösen nyújtott be módosító javaslatokat a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló, az ügyintézés gyorsítására, egyszerűsítésére irányuló törvényjavaslathoz, amelynek hétfőn lesz a végszavazása a parlamentben.

Ha most valaki családi házat épít vagy például létrehoz egy kisebb üzemet, előfordulhat, hogy 15-20 féle szakhatósági engedélyt kell beszereznie, ami akár hónapokig is eltarthat - idézte fel a politikus, hozzátéve: ezért javasolják, hogy legyen egy minőségtanúsítási rendszer. Ez megteremtené a törvényi alapját annak, hogy olyan alternatív minőségtanúsítási szervezetek, cégek alakulhassanak, amelyek főhivatásszerűen alkalmaznak megfelelő szakembereket: igazságügyi szakértőket, mérnököket.

E cégek szakvéleményére alapozva aztán kiadható egy olyan minőségtanúsítvány, amelynek birtokában az ügyfelek a hatóságok külön eljárása nélkül kaphatják meg a szükséges engedélyeket.

A két szabaddemokrata politikus javaslatai között szerepel az is, hogy ha a hatóságok nem tartják be a jogszabályokban előírt határidőket egy engedélyezési ügyben, a határidő letelte után a kérelem elfogadottnak minősüljön. Ez a hallgatás-beleegyezés elvének érvényesülése, ami Hankó Faragó Miklós szerint alapvető szemléletváltozás eredményez a közigazgatási eljárásokban jövő októbertől, amikor a törvény a tervek szerint hatályba lép majd.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását