2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

A kerítésépítés egyik legnagyobb dilemmája: hogyan helyezzük el az oszlopokat?

Egy új kerítés felépítése nem megy csak úgy pikk-pakk, hiszen már azelőtt is sok teendőnk lesz, mielőtt egyáltalán belefognánk a kivitelezésbe. Például el kell dönteni, hogy milyen alapanyagokat használunk, miből legyenek az oszlopok és természetesen azt is, hogy pontosan hol helyezkedjenek el.
2022. november 18. péntek 09:05 - HírExtra

 Legyen a kerítésünk innovatív!

Mit értünk ezalatt? Nem kell semmi bonyolultra gondolni, csupán arra, hogy korszerű alapanyagokat használjunk a kerítés felépítéséhez. A gondozásmentes Nívó elemek például tökéletesen hozzák a falécek megjelenését, ugyanakkor valójában fémből vannak, és kaptak egy olyan speciális festést, melynek köszönhetően teljes egészsében gondozásmentesek. Ha ilyen elemekből építünk kerítést, elfelejthetjük a rendszeres felületkezelést és újrafestést.

Az oszlopoknál is hasonló elvet tartsunk szem előtt, kiegészítve persze az esztétikai szempontokkal. A készen kapható fém- vagy faoszlopok némi ásással és betonozással gyorsan felszerelhetőek, de legyünk őszinték, nem mutatnak valami jól. Bár az is tény, ha gyorsan és olcsón kell megoldani a kerítés kérdését, akkor a legkézenfekvőbb megoldásnak számít.

A betonból, kőből vagy téglából készült oszlopok azonban nemcsak szépek, hanem időtállóak is; ha hozzáértő szakember készíti, akár 30-40 éven keresztül sem lesz velük gond. 

Nyilvánvaló, hogy költségesebb és hosszabb ideig tart felépíteni, mint a kész oszlopokat rögzíteni, de hosszútávon mindenképp megtérül ez a befektetés. Az oszlopok közt a léceket pedig időről-időre lecserélhetjük, így a kerítésünk mindig modern és tetszetős lesz.

Mekkora legyen az oszlopok közti távolság?

Ez két dologtól függ: egyrészt, hogy mekkora a telek, másrészt, hogy mekkorák lesznek maguk a kerítéselemek. Ha fix méretű lécekkel vagy kerítéstáblákkal dolgozunk, akkor ezekhez kell igazítani az oszlopok közti távolságot, ám ha az elemeket szabadon méretezhetjük, akkor a telek paraméterei lesznek a mérvadóak. A gond akkor van, ha valamiért nem “jön ki a matek.”

Milyen problémákkal szembesülhetünk?

A kerítés mindig akkor mutat a legszebben, ha az oszlopok egyenlően vannak elosztva. Ehhez le kell mérni a tervezett kerítés teljes hosszát, majd kiszámolni a kívánt és mindenhol egyforma távolságot. Csakhogy ha fix méretű elemekkel dolgozunk, akkor előjöhet az az anomália, hogy nem jön ki pontos érték, vagyis a közök mérete nem mindenhol fog egyezni az elemekével.

Ilyenkor vagy feldaraboljuk a fix méretű léceket, táblákat, vagy lesz a kerítésnek egy olyan része, ahol az oszlopok közötti távolság nem egyezik meg a többivel. Egyik sem túl elegáns megoldás.

Ezt a dilemmát azonban könnyen elkerülhetjük, ha egyedi méretre gyártott (vagy utólag vágható) kerítéselemeket használunk, mert ezeket hozzá tudjuk igazítani az előzőleg megállapított ideális oszloptávolsághoz. 

Persze e cikk csak nagyon érintőlegesen foglalkozik a témával, a pontos mérés ennél sokkal összetettebb feladat, amihez célszerű akár szakember segítségét is kérni. 

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását