2024. március 19. - József, Bánk

Miért jó egy pad a kertben?

Kissé közhelyesen indul, hogy a rohanó világunkban néha meg kell pihenni... Pedig így van, bárhogy is hangzik. Teljesen mindegy, hogy a kerti pad a tartalmas magány, egy meghitt beszélgetés, olvasás vagy a közösségi oldalak megállás nélküli görgetésének a színtere: a szabadban van. Egy pad a kertben lehet figyelemfelkeltő elem (a kertépítészetben fókuszpont), és lehet éppen az ellenkezője: az a hely, ahonnét a kert a legszebb arcát mutatja.
2022. július 27. szerda 14:01 - HírExtra

Anyaghasználat

A kerti pad készület fából, amelyet gondozni kell, időnként lefesteni (ezzel még a kert teljes hangulata is változtatható, mint a beltéri enteriőr egy másik színű díszpárnával vagy függönnyel). A fa élő anyag, kezelt keményfából akár nagyon tartós lehet, és bármilyen megjelenéssel elkészíthető, a legegyszerűbb moderntől a klasszikus, romantikusig. Előnye, hogy még kitett, nagyobb benapozottságú helyen sem melegszik fel annyira, hogy kellemetlen legyen ülni rajta. 

Készülhet fémből, amely elpusztíthatatlansága miatt nemcsak a közterületeken lehet hasznos, de meglepően mutathat a mélyzöld növényzet előterében egy kimondottan díszes öntöttvas pad. Funkciójában tökéletes lehet egy kőből épített támfal előterében vagy épp a támfalba süllyesztve egy, a támfal kőelemeiből épített, fa ülőfelülettel ellátott alkalmatosság is.

Színek

Elsődlegesen döntsük el, hogy mi a célunk a pad elhelyezésével kapcsolatban, természetesen amellett, hogy egyszerűen üldögélünk rajta. A kerti növényekkel színharmóniát alkotó pad belesimul a környezetébe, fehér virágú díszcserjék mellet a fehér pad egységet alkot, hasonlóan, mint az árnyas fák alatt a természetből merített, természetes fa szín. 

A komplementer színek használatával pedig pontosan az ellenkező hatást érhetjük el. Lenyűgöző a vörösesnarancs színű kerti pad hamvas, kékeszöld növények előterében vagy a kék színű pad magas, narancssárga virágú évelők előtt.

Megközelítés és elhelyezés

Természetesen nem szükséges elsődlegesen a kertépítési szempontokat figyelembe venni, hiszen az elhelyezésnél éppen olyan fontos lehet a hűs árnyék nyáron, mint az utolsó melengető napsütés ősszel. Ha mégis egy konkrét növénytelepítési terv szerint helyeznénk el, akkor vegyük figyelembe a kert stílusát, hangulatát, válasszuk ki a megfelelő színt, határozzuk meg a leggyakoribb használat napszakát, és ennek figyelembevételével hozzuk meg döntésünket. 

Elhelyezhető a térkővel vagy zúzott kővel burkolt  kerti ösvény kimondottan ebből a célból épített kiszélesítésén, vagy egyszerűen a gondozott pázsiton is, de ha gyakran használjuk, akkor közvetlenül előtte előbb-utóbb biztosan kikopik a fű, mint ahogy azt számtalan köztéri padnál is láthatjuk. Kerülhet a házfal mellé, ahol kísérőként dézsákba vagy kaspókba ültetett növényekkel tehetjük teljesebbé a megjelenést. És ha már kihelyeztük, használjuk. Bármilyen célra, puszta szemlélődésre, mint Juhász Gyula tette egykoron: „Egy szőke ákác árnyán áll a lóca, Onnan tekintek a világba most.”

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását