A kerítésépítés egyik legnagyobb dilemmája: hogyan helyezzük el az oszlopokat?

Egy új kerítés felépítése nem megy csak úgy pikk-pakk, hiszen már azelőtt is sok teendőnk lesz, mielőtt egyáltalán belefognánk a kivitelezésbe. Például el kell dönteni, hogy milyen alapanyagokat használunk, miből legyenek az oszlopok és természetesen azt is, hogy pontosan hol helyezkedjenek el.

 Legyen a kerítésünk innovatív!

Mit értünk ezalatt? Nem kell semmi bonyolultra gondolni, csupán arra, hogy korszerű alapanyagokat használjunk a kerítés felépítéséhez. A gondozásmentes Nívó elemek például tökéletesen hozzák a falécek megjelenését, ugyanakkor valójában fémből vannak, és kaptak egy olyan speciális festést, melynek köszönhetően teljes egészsében gondozásmentesek. Ha ilyen elemekből építünk kerítést, elfelejthetjük a rendszeres felületkezelést és újrafestést.

Az oszlopoknál is hasonló elvet tartsunk szem előtt, kiegészítve persze az esztétikai szempontokkal. A készen kapható fém- vagy faoszlopok némi ásással és betonozással gyorsan felszerelhetőek, de legyünk őszinték, nem mutatnak valami jól. Bár az is tény, ha gyorsan és olcsón kell megoldani a kerítés kérdését, akkor a legkézenfekvőbb megoldásnak számít.

A betonból, kőből vagy téglából készült oszlopok azonban nemcsak szépek, hanem időtállóak is; ha hozzáértő szakember készíti, akár 30-40 éven keresztül sem lesz velük gond. 

Nyilvánvaló, hogy költségesebb és hosszabb ideig tart felépíteni, mint a kész oszlopokat rögzíteni, de hosszútávon mindenképp megtérül ez a befektetés. Az oszlopok közt a léceket pedig időről-időre lecserélhetjük, így a kerítésünk mindig modern és tetszetős lesz.

Mekkora legyen az oszlopok közti távolság?

Ez két dologtól függ: egyrészt, hogy mekkora a telek, másrészt, hogy mekkorák lesznek maguk a kerítéselemek. Ha fix méretű lécekkel vagy kerítéstáblákkal dolgozunk, akkor ezekhez kell igazítani az oszlopok közti távolságot, ám ha az elemeket szabadon méretezhetjük, akkor a telek paraméterei lesznek a mérvadóak. A gond akkor van, ha valamiért nem “jön ki a matek.”

Milyen problémákkal szembesülhetünk?

A kerítés mindig akkor mutat a legszebben, ha az oszlopok egyenlően vannak elosztva. Ehhez le kell mérni a tervezett kerítés teljes hosszát, majd kiszámolni a kívánt és mindenhol egyforma távolságot. Csakhogy ha fix méretű elemekkel dolgozunk, akkor előjöhet az az anomália, hogy nem jön ki pontos érték, vagyis a közök mérete nem mindenhol fog egyezni az elemekével.

Ilyenkor vagy feldaraboljuk a fix méretű léceket, táblákat, vagy lesz a kerítésnek egy olyan része, ahol az oszlopok közötti távolság nem egyezik meg a többivel. Egyik sem túl elegáns megoldás.

Ezt a dilemmát azonban könnyen elkerülhetjük, ha egyedi méretre gyártott (vagy utólag vágható) kerítéselemeket használunk, mert ezeket hozzá tudjuk igazítani az előzőleg megállapított ideális oszloptávolsághoz. 

Persze e cikk csak nagyon érintőlegesen foglalkozik a témával, a pontos mérés ennél sokkal összetettebb feladat, amihez célszerű akár szakember segítségét is kérni.