2024. március 19. - József, Bánk

Hogyan vásároljunk láncfűrészt?

Egy jó láncfűrész megléte napjainkban már nem csak egy faiparban dolgozó, egy favágó vagy éppen egy mezőgazdász számára kiemelten fontos. Számos családiház-tulajdonos használja ezt a praktikus eszközt fahasogatásra, fakivágásra vagy éppen az otthoni barkácsoláshoz.
2022. augusztus 12. péntek 07:28 - HírExtra

Nem könnyű a választás, ha végignézzük a boltok valódi vagy virtuális polcait. Például a BestMarktnál több tucat láncfűrész között válogathatunk. De hogyan, milyen paraméterek figyelembevételével döntsünk? Ebben segít rövid összefoglalónk! 

A láncfűrész funkciója

Első és legfontosabb feladatunk, hogy eldöntsük, mire szeretnénk majd használni a láncfűrészt. Tűzifa aprításához, rönkök felvágásához, illetve kisebb fák kivágásához a szakemberek a hagyományos láncfűrészt javasolják. Ennél a típusnál a motorháztetőn első és hátsó fogantyúk is segítik a fűrész stabil tartását. Ha a láncfűrésszel szűkebb helyeken fogunk dolgozni, esetleg magasabb ágakat szeretnénk levágni egy fáról, akkor mindenképp az átvágó láncfűrész a javasolt. Ennél a készüléknél az egyik végén van egy kis fűrész a hosszabbító rúdon, másik oldalán pedig a markolat, amit a kezünkben tartunk.

Az energiaforrás

Mindenképpen gondoljuk végig, hol fogunk dolgozni. A válasz segít majd abban, hogy benzines, akkumulátoros vagy hálózatra csatlakoztatható gépre lesz-e szükségünk. Ha fákat szeretnénk kivágni vagy rönköket hasogatni, érdemes a benzines változat mellett döntenünk. Ez a típus a legnagyobb teljesítménnyel bír, ráadásul könnyebb és nehezebb fűrészek között is válogathatunk. Ha könnyebb munkát végzünk, például csak kisebb ágakat szeretnénk levágni, tökéletesen elég egy elektromos változat. Utóbbi lényegesen csendesebb és kevesebb a fogyasztása, mint a benzines gépeknek. 

Ha akkumulátorral dolgozunk, mindig ügyeljünk a töltöttség szintjére. Ha maradunk a vezetékes modell mellett, szerezzünk be egy hosszabbítót, azonban nagy előnye, hogy ez a legkönnyebb típus a három fajta közül.

A teljesítmény

Ha arra vagyunk kíváncsiak, mit tud az adott gépezet, vizsgáljuk meg először a láncvezető méretét. Minél nagyobb, annál szélesebb fát tud átvágni. Otthoni használatra egy 30-60 cm közötti láncvezető bőven elég. Ettől nagyobbat csak a profik használnak. A teljesítményt mindezek mellett típustól függően a hengerűrtartalom, a feszültség, az áramerősség és a lóerő mértéke befolyásolja. Minél nagyobb az adott szám, annál erősebb és drágább a fűrész. 

Egyéb funkciók

Vannak nagyon fontos, a kényelmet és a biztonságot támogató “extra szolgáltatások” egyes típusoknál. A vibrációcsökkentő funkcióval például könnyebb a munka, a berántássegítő az indítást gyorsítja, a levegőtisztító pedig meghosszabbítja a légszűrő élettartamát. 

Szintén munkánk függvényében mérlegeljük a plusz funkciók meglétének fontosságát.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását