2024. április 19. - Emma
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Költségvetési tanács felállításáról döntöttek

Költségvetési tanács felállításáról döntött a pécsi közgyűlés csütörtöki ülésén, miután a jövő évi büdzsé koncepciójának tárgyalásán nyilvánvalóvá vált: a város gazdaságilag rendkívül nehéz év elé néz.
2008. november 27. csütörtök 16:00 - Hírextra
Tasnádi Péter, a baranyai megyeszékhely szocialista polgármestere az ülést követő sajtótájékoztatón elmondta, hogy a közgazdászokból, pénzügyi szakemberekből álló tanács javaslatokat fogalmaz meg a költségvetés jövőbeni egyensúlyának megteremtésére és részt vesz gazdasági döntések előkészítésében.

A politikus magyarázata szerint erre azért van szükség, mert az előzetes kalkulációk szerint Pécs 2009-ben mintegy 40 milliárd forintos kiadással és mindössze 32 milliárd forint bevétellel számolhat, s egyelőre nem tudják pontosan, honnan teremtik elő a hiányzó 8 milliárd forintot.
Soó László, a költségvetési bizottság szocialista elnöke azt mondta: "nem lesznek működési zavarok", de a városnak bevételeket kell produkálnia, illetve csökkentenie kell a kiadási oldalt. Egy normál időszakban jelentős helyiadó-emelés is szóba jöhetne, de ezzel a lépéssel a mostani gazdasági és pénzügyi válságban nem, vagy csak korlátozottan élhetnek. Megvizsgálják ugyanakkor a városi intézménystruktúra karcsúsításának lehetőségeit - közölte.

Tasnádi Péter hozzátette: áttekintik az oktatási intézmények működését, a szociális és a kistérségi feladatellátó rendszert, a civil támogatási rendszert, hogy megtalálják, hol lehet spórolni, ésszerűsíteni, emellett szóba jöhet a Pécs-pogányi Nemzetközi Repülőtér értékesítése.

A polgármester hangsúlyozta, további hitelfelvételben nem gondolkodnak, a baranyai megyeszékhely hitelállománya már így is magas, több mint 24 milliárd forint, s az Európai Fejlesztési Bank tavaly megítélt hitele fennmaradó részének lehívásával jövőre 30 milliárd forintra nő.

Az ellenzéki Fidesz-KDNP és az Összefogás Pécsért Egyesület képviselői úgy ítélték meg, hogy a város krízishelyzetben van. Az elmúlt években felelőtlenül gazdálkodott, jövőre a tavalyinál 3-4 milliárd forinttal kevesebb kormányzati forrásra, a gazdasági válság miatt kevesebb iparűzésiadó- és illetékbevételre számíthat. Vagyonát ugyanakkor már értékesítette, hitelképessége jelentősen romlott, s miután bankoktól nem juthat "könnyen pénzhez", jövő nyárra akár csődbe is mehet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását