2024. április 18. - Andrea, Ilma

Önkormányzatok csávában

Nehéz helyzetbe kerülnek az önkormányzatok a jövő évi központi költségvetés tervezett megszorításai miatt - közölte Kovács Ferenc (Fidesz), a Vas Megyei Közgyűlés elnöke csütörtökön sajtótájékoztatón, Szombathelyen.
2008. november 27. csütörtök 14:46 - Hírextra
A normatívák csökkenése miatt jövőre lesznek olyan kötelezően ellátott területek, amelyeken az éves normatívához ellátottanként 300 ezer forint és 1,2 millió forint közötti összeget hozzá kell majd tennie az egyébként is forráshiánnyal küzdő megyei önkormányzatoknak - mondta a közgyűlési elnök.

Kovács Ferenc hozzátette, hogy a megszorítások közvetlenül érintik az idősek otthonaiban élőket, a szociális intézményekben gondozott, halmozottan sérült embereket, de a kórházakat, az egészségügyi intézményeket is.

"Megoldást kell találni az intézményhálózat működtetésére, lehetőleg az ellátási színvonal drasztikus csökkentése nélkül" - jelentette ki.Mint mondta, a megyei önkormányzatok jövő évi költségvetési kilátásait rontja az is: noha az Országgyűlés lényegében eltörölte a "haláladót", de az így kieső illetékbevételek pótlásáról nem gondoskodtak.

Kondora István, Sárvár alpolgármestere "brutálisnak és elfogadhatatlannak" nevezte a jövő évi költségvetést és az ahhoz kapcsolódó megszorításokat. Véleménye szerint a megszorítások éppen azoktól vesznek el, akik a legkiszolgáltatottabbak, akik képtelenek a védelemre.
"Az önkormányzatok nem tudtak erre a helyzetre felkészülni, nem tudtak tartalékolni" - hangsúlyozta.

Hozzáfűzte: az önkormányzatoknál a legérzékenyebb területekről von el forrásokat a megszorítás, ezek közé tartozik az oktatás, a település üzemeltetése, a szociális ellátás.

Bánó Zoltán, Kiszsidány polgármestere kiemelte: Vas megyében a kistelepülések eladósodása eddig nem volt jelentős arányú, de a folyamat már elindult, és jövőre nagy mértékben felgyorsulhat. A megszorítások a kistérségi együttműködést is érzékenyen érintik, "megszűntek", jelentősen csökkentek ugyanis azok a gazdasági előnyök, amelyekért a kistérségi társulásokat létrehozták - közölte.

A polgármester azt mondta: a kistelepülések önkormányzatai megkezdték utolsó tartalékaik felélését, ez pedig oda vezet, hogy nem marad pénzük az uniós fejlesztések önerejének biztosítására, így a következő években vidéken megáll minden fejlődés.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását