2024. április 26. - Ervin

Pécs és a távhő

A Pannon Hőerőmű Zrt. szolgáltathatja 2030-ig Pécs távfűtéséhez szükséges energiát, miután a legutóbbi közgyűlésen a képviselők többsége megszavazta a baranyai megyeszékhely és a helyi hőerőművet működtető, francia érdekeltségű vállalat közötti hosszú táv
2008. november 21. péntek 13:21 - Hírextra
A ma hatályos szerződés szerint az erőmű 2014-ig élvez kizárólagosságot a távhőszolgáltatásában, de a döntés nyomán új kontraktus jön létre, amely 2030-ig lesz érvényben. Pécs évente fix energiamennyiséget vásárol, emellett 2012-től lehetősége lesz rá, hogy 5 megawattot máshonnan szerezzen be.

Tóth Bertalan szocialista alpolgármester szerint a hosszú távú elkötelezettség mindkét fél számára komoly előnyökkel jár. A város szempontjából kedvező, hogy a következő 22 évben biztosítani tudják a mintegy 31ezer távfűtéses lakás ellátásához szükséges hőmennyiséget, melyet más, alternatív forrásokból nem tudnának előteremteni.

Hozzátette: ezen kívül, már a szerződés kapcsán folytatott tárgyalásoknak köszönhetően, a cég idén nem emelt és nem is emel árat, a szolgáltatás díja jövőre követi a gázár alakulását, 2010-ben pedig 12,6 százalékos árcsökkentést vállal, így enyhülnek a távfűtéses lakásban élők terhei.

Pécsett évente mintegy 120 ezer forintba kerül egy átlagos, 52 négyzetméteres lakás távhődíja. Ezzel a baranyai megyeszékhely a középmezőnyben foglal helyet a százezer lakosnál népesebb városok között, de 2010-től várhatóan jobb pozícióba kerül.

A jelenleg gázzal és biomasszával működő erőmű számára a hosszú távú szerződés elengedhetetlen a 2010-re tervezett új biomasszablokk megépítéséhez, így tudja szavatolni ugyanis a beruházás megtérülését.

Páva Zsolt, a közgyűlés ellenzéki Fidesz-KDNP-frakciójának vezetője aggályait fogalmazta meg a megegyezéssel kapcsolatban. Azt mondta, a távhődíjak csökkentése előny, de a szerződés hatálya olyan hosszú, hogy ennyi időre a jelenlegi energiapiacon nem lehet kalkulálni, különösen annak tükrében, hogy nem tudni, mennyivel csökken a város lakossága a következő több mint két évtizedben, s a föld felmelegedésével mennyivel kevesebb hőenergiára lesz szükség.

Kővári János, az Összefogás Pécsért Egyesület frakcióvezetője szerint amellett, hogy a szerződés megfosztja Pécset a valódi alternatív energiák alkalmazásának lehetőségétől, kötbérfizetési kötelezettséget rögzít arra az esetre, ha a város mégsem veszi át a fix hőmennyiséget. A pécsi távhőszolgáltató PÉTÁV Kft. számításaira alapozva azt mondta: ha a most kötendő kontraktus tavaly érvényben lett volna, ez az összeg 2007-ben 300 millió forint lett volna.

Kővári János úgy vélte, nincs garancia arra sem, hogy az erőmű a biomassza iránti növekvő igényeit nem fakitermelésből, hanem energianövényekből fogja fedezni.

A 2030-ig szóló hőszolgáltatási szerződés megkötése ellen a Pécs melletti Tubes-hegyre tervezett radarállomást ellenző Civilek a Mecsekért Mozgalom is tiltakozik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását