2024. április 19. - Emma
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Harminc éve hunyt el

Harminc éve, 1978. szeptember 28-án halt meg I János Pál pápa, aki alig 33 napig ült Szent Péter trónján, de e rövid idő alatt is hatalmas népszerűségre tett szert.
2008. szeptember 26. péntek 11:35 - Hírextra
Albino Luciani néven született az észak-olaszországi Forno di Canale-ban 1912. október 12-én. A család nagy szegénységben élt, de a négy gyermeket szeretetben és hitben nevelték, s amikor a hatéves Albino bejelentette, hogy papi pályára lép, az egész rokonság lelkesen támogatta. 1935-ben szentelték pappá, ezután szülőfalujában kapott kápláni állást, majd a bellunói szemináriumban tanított dogmatikát, filozófiát, egyházjogot.

1947-ben lett pápai kamarás, majd az egyházmegyei szinódus titkára, 1954-től a bellunói püspök általános helynöke, 1959-ben Vittorio Veneto püspöke, s részt vett a II. Vatikáni Zsinat (1962-1965) ülésein. 1969-ben nevezte ki VI. Pál pápa velencei pátriárkának, 1973-ban bíborossá kreálták.
VI. Pál pápa halála után, 1978. augusztus 26-án, a harmadik választási fordulóban, a konklávé második napján őt választották meg a katolikus egyház fejének. Legfőbb pásztori szolgálatát I. János Pál néven 1978. szeptember 3-án kezdte meg, I. János Pál néven. Mindössze harminchárom napos uralkodás után, 1978. szeptember 28-án halt meg dolgozószobájában, máig rejtélyes körülmények között. A hagyományokra hivatkozva holttestét nem boncolták fel, már másnap örök nyugalomra helyezték a Szent Péter Bazilika grottájában. A kiadott hivatalos közlemény szerint halálát szívinfarktus okozta.

Halálának körülményeivel kapcsolatban ma is folynak a találgatások: mondják, hogy megmérgezték, mert szándékában állt felszámolni a vatikáni korrupciót, le akarta törni a bíborosok hatalmát, nyilvánosságra kívánta hozni a vatikáni bankbotrányban érintett főpapok nevét (ez utóbbi témával foglalkozott a Keresztapa című filmtrilógia harmadik része is).

Ő volt az első pápa, aki kettős nevet választott magának XXIII. János és VI. Pál pápák tiszteletére, s ugyancsak elsőként adta az I. sorszámot nevéhez, amely korábban mindig utólag, megkülönböztetésül került a név elé. Eltörölte a pápai tiarával való megkoronázást, szakított az uralkodói többessel, egyes szám első személyben beszélt. Közvetlen személyisége, derűs lénye miatt a köznyelv "mosolygós pápának" nevezte, temetési szertartásán a zuhogó eső ellenére több mint egymillióan vettek részt.

Uralkodásának harminchárom napja a katolikus egyház történetében korántsem a legrövidebb: tíz pápa is akadt, aki ennél rövidebb ideig töltötte be a hivatalát. Boldoggá avatási eljárását 2002-ben kezdték meg, az egyházmegyei szakasz 2006-ban fejeződött be.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását