2024. április 12. - Gyula

"Dobozba zárt" egyházzene

1058-ban IX. István pápa betiltatta a beneventói longobárd egyházi zenét, mert "barbárnak" találta. Csaknem ezer év után most először ismét a mise részévé váltak a longobárdok régi himnuszai a Nápoly közelében fekvő város Legszentebb megváltó-templomában.
2008. szeptember 23. kedd 18:35 - Hírextra
Noha a tiltást soha nem jegyezték le, az énekeket tartalmazó kéziratok soká rejtve maradtak a beneventói könyvtár kódexgyűjteményében. Longobárd eredetűek, ezt a tényt még a tudósok is sokszor elfelejtik, pedig a messzi délen is élt e germán népcsoport több évszázadon át.

A kéziratokat a XX. század elején fedezte fel a bibliotékában egy érsek, nyilvánosan azonban nemigen hangzottak el a szigorú pápai diktátum óta. A hétvégén azonban egy teljes esküvői szertartást a longobárdok régi himnuszai kísértek, a helyi Szent Cecília-kórust vezető Lupo Ciaglia atya erre az alkalomra illesztette vissza őket a szokásos mise liturgiájába.

Az énekek a Beneventói Longobárd Hercegség idején keletkeztek a VII-VIII. században. A kéziratok a pápai betiltás után azért maradhattak meg, mert lelkes kódexmásolók a lejegyzett gregoriánok közé "csempésztek" belőlük.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását