2024. március 29. - Auguszta

Olivia Newton-John 60

Jelenetei közül több a filmtörténelem részévé vált, mindenki a Grease Sandyjeként emlékszik a 60. születésnapját szeptember 26-án ünneplő Olivia Newton-Johnra. A még mindig gyönyörű színésznő manapság leginkább mellrák elleni kampányaival hívja fel magára
2008. szeptember 24. szerda 16:38 - Hírextra
Cambridge-ben született, s bár Newton nem rokona, akad a családban fizikus: anyai nagyapja a Nobel-díjas Max Born volt. Apja a II. világháborúban részt vett a híres Enigma-tervben, s a háború elején ő volt az, aki letartóztatta az Angliába repült Rudolf Hesst. A család 1954-ben az ausztráliai Melbourne-be költözött, ahol a családfő egyetemi tanárként kapott állást.

Olivia a tudományos élet helyett inkább a szereplésre vágyott, tinédzser korában alapított egy lányegyüttest. Nagy sikereket nem értek el, fellépéseik leginkább Olivia sógorának kávézójára korlátozódtak. A szépen éneklő lány azonban hamarosan a rádiók és a tévék gyakori szereplője lett, a hatvanas években megnyert egy tehetségkutató versenyt is. A fődíj egy angliai út volt, így a fiatal tehetség szülőhazájában építhette tovább karrierjét.

1971-ben jelent meg első önálló albuma, amelynek címadó dalát Bob Dylan írta.Nagy-Britanniában és Ausztráliában hamar nagy sikereket ért el, az amerikai áttörésre azonban még két évet kellett várnia. A Let Me Be There című dal azonban már egy Grammy-díjat is hozott számára, nem sokkal később jelentette meg az I Honestly Love You című dalát, amely névjegyévé vált, s további két Grammy-díjat ért neki.

1978-ban Allan Carr producer őt szerződtette a musicalsiker Grease filmváltozatának női főszerepére, bár nem volt egyszerű meggyőznie az énekesnőt, hogy vállalja el a szerepet. A szőke szépség úgy gondolta: 29 évesen túl öreg ahhoz, hogy egy gimnazista lányt alakítson. Ezért ragaszkodott ahhoz, hogy próbafelvételeket készítsenek róla John Travoltával. Mindenesetre jól döntött, a film 1978 legnagyobb mozisikere lett, a betétdalokat pedig mind a mai napig kívülről fújja a közönség.

A Grease után egy ideig nem vállalt filmszerepet, inkább visszatért zenei karrierjéhez. 1980-ban állt újra a kamerák elé, a Xanadu azonban csúnyán megbukott, a film zenéje viszont hatalmas siker lett. 1981-ben új lemezzel jelentkezett, a Physical című korong karrierje legsikeresebb albuma lett, egyik videoklipje pedig Grammy-díjat nyert, immár a negyediket.

1983-ban újra John Travoltával forgatott, a Two Of a Kind nem ért el nagy sikereket, a teljes bukástól csak a platinalemezt érő filmzene mentette meg a párost. Ezt követően inkább a magánélete került előtérbe, férjez ment és 1986-ban megszületett lánya. Létrehozott egy sikeres butikhálózatot, a Koala Blue 1992-ig működött. Még ugyanebben az évben mellrákot állapítottak meg nála, de sikerült legyőznie a betegséget. Azóta a mellrák elleni küzdelem és az egészséges életmód egyik élharcosa.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását