2024. április 20. - Tivadar
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Reneszánsz hétvége

Kipróbálhatják Mátyás király aranypecsétjének másolatát, gyöngyös fejéket és lovacskát is készíthetnek, borkóstoláson és tárlatvezetésen is részt vehetnek azok, akik szombaton és vasárnap ellátogatnak a Magyar Mezőgazdasági Múzeum reneszánsz hétvégéjére.
2008. július 23. szerda 14:46 - Hírextra
Mint azt Huth Anna programszervező az MTI-nek szerdán elmondta, a lovacskák szalmából, kócból, zsákvászonból és fából készülnek majd szombaton, a reneszánsz fejdíszeket pedig gyöngyökből és vékony selyemfonalakból állíthatják össze az ügyes kezűek.

A hajat ékesítő gyöngyös hálók elkészítésének első fázisa a gyöngyfűzés, amelyet a selyemfonalak összecsomózása követ majd; az így elkészült díszes fejékeket természetesen hazavihetik az alkotók - tette hozzá a programszervező.

Mátyás aranypecsétjének másolatát is elkészíttette a múzeum. A pecsét - bár természetesen nem aranyból van - formájában és mintázatában azonos az eredetivel. A vállalkozó kedvűek láng fölött olvaszthatják a nyomáshoz szükséges viaszt, és a kis kártyákra pecsételt nyomatokat haza is vihetik, így őrizve meg Mátyás király emlékét.

Vasárnap délután három órától a Szulimánia Színtársulat kínál tartalmas szórakozást: a Porkoláb Anna elrablása című előadásra várják a kisebbeket és a nagyobbakat a Vajdahunyadvárba.

A magyar szőlő és bor Európában című állandó kiállításon mindkét nap 11 órától tárlatvezetések várják az érdeklődőket Beck Tibor muzeológus, borász kalauzolásával; a 2003-ban nyílt tárlaton egyebek mellett faragott fa eszközök, egy 1776-ból származó díszes zalai faprés, egy mádi pincekapu, gönci hordók, míves puttonyok, csöbrök, kádak, szekerek, uradalmi és polgári pincék kellékei, különleges formájú és tartalmú üvegek tekinthetők meg.

Rajzok, metszetek, fényképek szólnak egykori és újabb szőlő-vidékekről, szüretekről, szüreti mulatságokról, bálokról, s a témával foglalkozó dokumentumok, szakkönyvek is tájékoztatást adnak az érdeklődőknek.

A reneszánsz hétvége keretében ízletes, zamatos, "aranyló" tokaji borok várják az ínyenceket, akik a Kinizsi Vinotéka kínálatából kóstolhatnak és vásárolhatnak is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását