2024. április 26. - Ervin

Új reneszánsz lemez

A Reneszánsz-év alkalmából jelent meg a napokban a Voces Aequales énekegyüttes legújabb, érdekes magyar vonatkozásokat felfedező lemeze.
2008. július 22. kedd 13:18 - Hírextra
Az első kiadású albumon annak a XV–XVI. században élt zeneszerzőnek, Johannes Tinctorisnak a miséje és motettái hallhatók, aki Mátyás későbbi feleségének, Beatrixnek volt nevelője Itáliában - mondta el az MTI-nek az együttes egyik tagja, Koncz András.

Johannes Tinctoris még a nápolyi királyi udvarban volt Beatrix nevelője, az ottani dokumentumok bizonyítják ezt. Azt is tudható, hogy Tinctoris nem csak zenében, hanem általános műveltségi kérdésekben is képezte a későbbi királynét - magyarázta Koncz András.

A Németalföldön született, de élete nagyobb részét Nápolyban leélt Johannes Tinctoris – akit kora egyik legnagyobb elméletírójának is tartottak – több traktátusát és kompozícióját is Beatrixnek ajánlotta; nyolc-tíz ilyen ajánlást ismert.

A lemez címadó darabja, a Beatissima Beatrix azonban nem a későbbi királynéról szól, hanem a Beatrix nevű szentről. A választás azonban nem véletlen, a reneszánszban számos olyan kompozíció született, amely párhuzamot von egy jeles egyházi személyiség és egy magas rangú ember között.

Arról, hogy miként bukkantak a művekre, Koncz András elmondta: nagyon nehéz olyan zeneszerzőt találni, aki közvetlen kapcsolatban állt a magyar reneszánsz valamely királyi vagy főúri udvarával. A török hódoltság alatt sok értékes dokumentum veszett el.

Tinctorisnak sem sok zenei kompozíciója maradt az utókorra. Végignézték a kompozícióit, és ezekből válogattak. - "Egy misét éneklünk a lemezen – ez a középkori dallamra épülő Missa L’homme armé –, amely az egyetlen fennmaradt teljes miséje. Bő félórás zene, nagyon szép mű" - fogalmazott az énekes.

Az album érdekessége, hogy programjába bekerült annak a misének az egyik részlete is, amelyet feltételezések szerint több ismeretlen szerző írt, és amelynek egykor Beatrixnek ajándékozott kézirata a Budapesti Történeti Múzeum nagyszabású Mátyás-kiállításán volt látható.

Nem tudni, kik komponálták a miséket, de az biztos, hogy a díszes kódex, amelyben ezek találhatók Mátyás és Beatrix 1476-ban megtartott esküvőjére készült nászajándéknak.
A Voces Aequales nemrég olyan felvételt is készített, amelyen Bakfark lantművei hallhatók, valamint azok a vokális kompozíciók, amelyek alapján Bakfark írta hangszeres műveit.

Szintén a Hungarotonnál jelent meg egy másik lemezük II. Lajos budai udvaránál szolgált német zeneszerző, Thomas Stoltzer alkotásaiból is.

A Voces Aequales (Egyenlő hangok) hat férfi-énekes összefogásából jött létre 1993-ban, a XV–XVI. század rendkívül gazdag vokális repertoárjának előadására.

Az együttes tagjai: Bárány Péter(kontratenor), Hegyi Barnabás(kontratenor), Gavodi Zoltán(tenor), Gyulai Csaba (tenor), Koncz András(bariton), Mizsei Zoltán(bariton) és Demjén András(basszus).
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását