2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Orbán a befektetésekről

A magyarországi befektetések, így a munkahelyteremtés egyik legfőbb gátja továbbra is a korrupció, az ez ellen foganatosított intézkedéseket pedig a nyilvánosság teljes bevonásával kell megtenni - mondta Orbán Viktor, a Fidesz elnöke.
2008. július 2. szerda 06:38 - Hírextra

A Fidesz közleménye szerint Orbán Viktor az Egyesült Államok nagykövete, April Foley meghívására ebéden találkozott a nagykövetekkel. A G-9 csoport - az Amerikai Egyesült Államok, Ausztria, Egyesült Királyság, Franciaország, Hollandia, Japán, Kanada, Németország, Olaszország - 2007 óta segíti a Transparency International munkáját Magyarország korrupciós kockázatainak felmérésében, a magyar parlamentáris, igazgatási, igazságszolgáltatási, választási és pártrendszer, valamint a befektetői környezet átvilágításában - szerepel a dokumentumban.
Mint írták, a megbeszélésen szó esett a Fidesz számára kiemelkedően fontos korrupcióellenes küzdelem legfontosabb területeiről, így a közérdekű adatok nyilvánosságáról, az információszabadságról, a médiáról, a párfinanszírozásról, a közszolgálat átpolitizáltságáról, valamint az igazságszolgáltatás és a rendőrség korrupciójáról, és az Állami Számvevőszék hatáskörének elégtelenségéről.

Orbán Viktor kijelentette: a jelenlegi kormány képtelen hatékony lépéseket tenni a korrupció visszaszorításáért, inkább csak a nemzetközi kötelezettségeinek való felszínes megfelelési törekvések láthatók.

Daróczi Dávid kormányszóvivő közleményében feltette a kérdést: miért nem szavazza meg a Fidesz a párt- és kampányfinanszírozás rendbetételét? Orbán Viktor bejelentése után végképp érthetetlen a pártelnök korábbi viselkedése. Ha ismét megváltozott Orbán Viktor álláspontja, és immár nem csak szavakban elkötelezett a korrupció felszámolása mellett, akkor viszonylag egyszerű a dolga: mindössze támogatnia kell Gyurcsány Ferenc javaslatait az Országgyűlésben - írta a szóvivő.

A közlemény szerint a Gyurcsány-kormány korrupcióellenes erőfeszítéseit a Transparency International is elismeri, hiszen Magyarország évről-évre jobb helyezést ér el a civil szervezet nemzetközi felméréseiben. (A szervezet 163 országot felsoroló 2006-os listáján Magyarország 5,2 ponttal a 41. helyen szerepelt; a legfrissebb, 2007-es felmérésben 5,3 pontot kapott, amivel 180 ország közül a 39-40. helyet érte el.)
A szóvivő - felsorolva a közélet megtisztítását célzó kormányzati lépéseket - megjegyezte: a pártfinanszírozásról szóló javaslatról majdnem létrejött ötpárti megegyezést éppen a Fidesz elnöksége rúgta fel.

A Gyurcsány-kormány továbbra is következetesen és határozottan lép fel a korrupció ellen, és a jogszabályokat is több ponton alakította át ennek érdekében - hangsúlyozta a szóvivő, hozzáfűzve: mindezeken túl a kormány életre hívta az Antikorrupciós Koordinációs Testületet, amelyben civil szervezetek szakértői és a kormánytól független állami szervezetek képviselői is helyet kaptak. A testület feladata, hogy további javaslatokat dolgozzon ki a kormány számára a korrupció visszaszorításáért.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását