2023. február 7. - Tódor, Rómeó

Orbán végképp érthetetlen

Miért nem szavazza meg a Fidesz a párt- és kampányfinanszírozás rendbetételét? Orbán Viktor mai bejelentése után végképp érthetetlen a pártelnök korábbi viselkedése.
2008. július 1. kedd 20:10 - Hírextra
Ha ismét megváltozott Orbán Viktor álláspontja, és immár nem csak szavakban elkötelezett a korrupció felszámolása mellett, akkor viszonylag egyszerű a dolga: mindössze támogatnia kell Gyurcsány Ferenc javaslatait az Országgyűlésben.

    A Gyurcsány-kormány korrupcióellenes erőfeszítéseit a Transparency International is elismeri, hiszen Magyarország évről-évre jobb helyezést ér el a civil szervezet nemzetközi felméréseiben. (A szervezet 163 országot felsoroló 2006-os listáján Magyarország 5,2 ponttal a 41. helyen szerepelt; a legfrissebb, 2007-es felmérésben 5,3 pontot kapott, amivel 180 ország közül a 39-40. helyet érte el.)
    

Ami a múltbeli döntéseket illeti: a 2003. évi üvegzseb-törvény a közpénzek felhasználásának, a 2003-as új közbeszerzési törvény pedig a közbeszerzések átláthatóságát erősítette. Gyurcsány Ferencnek a közélet megtisztítását célzó javaslatai is ebbe a sorba tartoznak, hiszen ezeknek köszönhető, hogy az országgyűlés szigorította a pályázati összeférhetetlenség szabályait, és minden korábbinál szélesebb körben tette nyilvánossá az állami vezetők jövedelmeit. A pártfinanszírozásról szóló javaslatról majdnem létrejött ötpárti megegyezést viszont éppen a Fidesz elnöksége rúgta fel.
    

A Gyurcsány-kormány - az elmúlt évekhez hasonlóan - továbbra is következetesen és határozottan lép fel a korrupció ellen, és a jogszabályokat is számos ponton alakította át ennek érdekében. A kormány ezért terjesztette a parlament el a közbeszerzési törvény módosító legutóbbi javaslatát is, amelynek elfogadásával átláthatóbbá válnak a közbeszerzési eljárások, ezzel is kiküszöbölve a korrupció lehetőségét.
   

Egy másik példa: a cégtörvény módosításával jelentősen csökken a vállalkozások adminisztrációs terhe – 2008 július 1-től például már egy óra alatt be lehet jegyeztetni egy céget  , ami azt jelenti, hogy a gyors ügyintézés nem az ügyeskedők, a kerülőutakat keresők kiváltsága lesz.
    

Mindezeken túl a kormány életre hívta az Antikorrupciós Koordinációs Testületet, amelyben civil szervezetek szakértői és a kormánytól független állami szervezetek képviselői is helyet kaptak. A testület feladata, hogy dolgozzon ki további javaslatokat a kormány számára a korrupció visszaszorítása érdekében.
    

Ha elkészülnek majd, Orbán Viktornak is módja lesz állást foglalni a parlamentben ezekről a javaslatokról. A pártelnök mai nyilatkozata alapján remélni lehet, hogy akkor nem a pártpolitikai érdekek alapján fog szavazni.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását