2023. február 7. - Tódor, Rómeó

Javult a befektetői környezet hazánkban

Március vége óta jelentősen javult a globális befektetői környezet, emelkedtek az árfolyamok, így komolyabb aggodalomra valószínűleg nincs ok. Ám az elmondható, hogy – legalábbis papíron – a magyar lakosság is erősen megérezte az amerikai máso
2008. május 19. hétfő 08:18 - Hírextra
A háztartások nettó pénzügyi vagyona (eszközei és kötelezettségei állományának különbsége) az első negyedév során 515 milliárd forinttal 15184 milliárd forintra csökkent, amelyre a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 1989-ig visszamenő adatsora alapján még nem volt példa. A nagymértékű – kimutatott – vagyonvesztés fő oka a globális pénz- és tőkepiaci turbulencia miatt elszenvedett széles körű árfolyamveszteség a megtakarításokon, illetve a forintgyengülés miatt (tavaly év végéhez képest március végére a forint mintegy 2,5 százalékkal gyengült az euróval szemben) a devizahiteleken kialakult árfolyamveszteség.

Az 515 milliárdos vagyonvesztés úgy adódott, hogy míg a háztartások eszközállománya mintegy 60 milliárd forinttal emelkedett, addig kötelezettségei közel 580 milliárd forinttal ugrottak meg – hívja fel a figyelmet a Portfolio.hu. Az eszközállomány 60 milliárdos gyarapodása úgy jött ki, hogy míg például szépen bővültek a lakosság tulajdonosi részesedései, illetve biztosítástechnikai tartalékai (tranzakció szinten), addig ennek jó részét elvitte az árfolyamveszteség (átértékelődési hatás). Az életbiztosítási és nyugdíjpénztári tartalékokon, illetve a befektetési jegyeken például összesen 270 milliárdos árfolyamveszteséget mutatott ki az MNB.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását