2022. szeptember 28. - Vencel
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Gyurcsány: nem nehezedett nyomás az MVM-ügyében a kormányra

Gyurcsány Ferenc cáfolta, hogy politikai indokok állnak a Magyar Villamos Művek (MVM) személyi, szabályozási és szerkezeti átalakítása mögött. Erről a miniszterelnök hétfőn napirend előtt beszélt az Országgyűlésben.
2008. március 17. hétfő 15:42 - Hírextra

"Bonyolult politikai összefüggéseket sejtenek elemzők. Ki kell őket ábrándítsam, ebben az ügyben a kormányra vagy rám személy szerint nyomás nem nehezedett" - fogalmazott a politikus.

Hozzátette: újraolvasták a figyelmeztető jelzéseket, és azt látták, hogy igazuk van. Gyurcsány Ferenc a Magyar Energia Hivatal, a Versenyhivatal és a Magyar Nemzeti Bank elemzéseit említette.

A kormányfő azt mondta, 2008 elejére világossá vált, hogy az MVM-nek "túlereje és túlhatalma lett, egy versenytárs nélküli, sok tekintetben monopolisztikusan működő szereplő".

Gyurcsány Ferenc az elemzésekre hivatkozva úgy vélte, a viszonylag magas magyarországi infláció egyik oka, hogy indokolatlanul és igazolhatatlanul magas árak vannak az energiaszektorban, és ennek nemcsak a nemzetközi piaci helyzet, hanem az MVM túlhatalma is az oka.

A miniszterelnök szerint ahhoz, hogy ne fizessünk az indokoltnál magasabb árakat, több dolog kell: erősebb állami szabályozás, nagyobb verseny és e kettőt támogató új szerkezeti és szabályozási döntések.

Szervezeti, szabályozási változásoknak kell jönniük, és ezekhez a személyi változások csak bevezetőt jelentik - fűzte hozzá.

Úgy vélte, hogy a változások következtében holnaptól nem lesz olcsóbb az áram, de azt jelentheti, hogy az új környezetben nem kell egy fillérrel sem többet költeni, mint ami feltétlenül szükséges, mert egy komoly verseny csak a minimális szinten engedi a vállalati érdekeket érvényesíteni.

Daróczi Dávid kormányszóvivő március 11-én jelentette be, hogy a miniszterelnök utasította a pénzügyminisztert, haladéktalanul tegyen lépéseket a villamosenergia-piacon tapasztalható monopolisztikus helyzet felszámolására. A döntés azt is jelenti, hogy távozik az MVM vezérigazgatója.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását