2022. szeptember 28. - Vencel

Megszűnik a monopólhelyzet a villamospiacon

A miniszterelnök utasította a pénzügyminisztert, hogy haladéktalanul tegyen lépéseket a villamosenergia-piacon tapasztalható monopolisztikus helyzet felszámolása érdekében - jelentette be a kormányszóvivő kedden.
2008. március 11. kedd 17:11 - Hírextra
Daróczi Dávid közölte: Veres János feladata, hogy a Magyar Villamos Művek Zrt.-ben (MVM Zrt.) működésével kapcsolatban haladéktalanul kezdeményezze, illetve hajtsa végre a szakmailag indokolt személyi, szabályozási és szerkezeti változtatásokat.

A kormányszóvivő kérdésre válaszolva hozzátette: ez azt is jelenti, hogy távozik az MVM vezérigazgatója. Megjegyezte, hogy a pénzügyminiszter délelőtt egyeztetett az állami társaság vezetőjével.

Indoklása szerint a kormányzati lépés célja az, hogy belátható időn belül felszámolja a hazai árampiac monopolisztikus jellegét előidéző tényezőket. A lépések ugyanis lehetővé teszik, hogy olyan piaci folyamatok induljanak be, illetve erősödjenek meg Magyarországon, amelyek jobban érvényesítik a fogyasztók érdekeit - tette hozzá.

Daróczi Dávid leszögezte, hogy az indokolatlan állami monopóliumnál csak egy rosszabb van: a magánkézben lévő monopólium. Az erőfölény megöli az igazi versenyt, a verseny hiánya pedig azt eredményezi, hogy a fogyasztók kiszolgáltatottak lesznek, az árak pedig elszakadnak a valóságtól. A kormány mostani lépése ezt akadályozza meg - jelentette ki.

Mint mondta, a változtatásoknak még egy fontos célja van, az Új Tulajdonosi Programmal összefüggésben ugyanis úgy kell átalakítani az MVM-et, hogy az biztonságos gyarapodást nyújtó befektetéssé válhasson azok számára, aki a társaság a részvényeiből jegyeznek majd.

Arra a kérdésre, hogy miért éppen most kezdeményezi a miniszterelnök ezeket a lépéseket, azt válaszolta: most érkeztek meg azok a tanulmányok, amelyeket az árampiaci liberalizáció hatásairól a kormány a Gazdasági Versenyhivataltól és a Magyar Energiahivataltól rendelt.

Szintén kérdésre válaszolva kitért arra: az intézkedés határidejéről, a holding átszervezéséről Veres János pénzügyminiszter ad tájékoztatást a következő napokban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását