2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Kettős vírusveszedelem

A vírusok fókákat is ölnek, ráadásul mostanság kettős támadásnak vannak kitéve az észak-európai fókakolóniák. Az első feljegyzett szopornyica-járvány során 18 ezer borjúfóka (Phoca vitulina) lelte halálát 1988-ban az észak-európai partokon.
2008. február 7. csütörtök 11:32 - Hírextra

2002-ben ugyanez a betegség 22 ezer áldozatot követelt - ami az európai állomány csaknem fele - írja a Der Spiegel című német lap. Csak sejteni lehet, hány tetem végezte a tengerfenéken. Ami biztosnak tűnik, hogy akkoriban grönlandi (Phoca groenlandica) és kúpos fókák (Halichoerus grypus) árasztották el a borjúfókák homokfövenyeit, és hozták magukkal a szopornyica-vírust (Phocine distemper virus, PDV). A kórokozó az őshonos fókák immunrendszerét teljesen váratlanul érte.

2007 júniusában újból elpusztult állatok bukkantak fel a Kattegat-szoros partjainál. Egy hónap alatt negyvennyolc kimúlt borjúfókát vetett partra a víz. Egy járvány nélküli évben ez a szám harminc körül alakul a teljes év során. A PDV-esetekkel szemben viszont a járvány végéig csupán száz tetem került elő Dánia és Svédország partjainál. A tetemek vizsgálata pedig egyértelműen kiderítette, nem szopornyicáról van szó, nyilatkozta Tero Härkönen, a Svéd Természettudományi Múzeum kutatója a Spiegelnek. Máig nem tudni azonban, melyik kórokozó okozta a pusztulást. Härkönen szerint a halálozás sokkal súlyosabb lehetett, mint ami látható volt. Úgy gondolja, hogy a tetemek többsége a Kattegat mélyén fekszik. Härkönen és csapata lázasan próbálják azonosítani az ismeretlen vírust, ugyanis "a két különböző betegség együtt tömeges pusztulást idézhet elő" - magyarázza a kutató.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását