2024. március 19. - József, Bánk

A fókát kimentették, bár lehet, hogy "kalandvágyból" utazott délre

Floridához került sarkvidéki fókát sikerült befogni és kimenteni több napig tartó keresés és egy sikertelen kiemelési próbálkozás után kedden - közölte az amerikai országos oceanográfiai és atmoszférakutató intézet (NOAA).
2007. május 8. kedd 18:04 - Hírextra
Az egyébként Új-Fundlandtól északra, az Északi-sarkvidék táján honos szakállas fóka (Erignathus barbatus) egyik példányát csaknem egy hete, múlt csütörtökön pillantották meg először a természetes élőhelyétől több ezer kilométerre délre fekvő Florida partvidékénél, Stuart közelében. Mivel több mint valószínű volt, hogy az állat valami miatt eltévedt, ezenkívül betegnek is tűnt, az amerikai élővilág-védelmi hatóságok rögtön akcióba léptek.

Kutatni kezdtek utána, de egy időre eltűnt, majd megint felbukkant, úgyhogy a NOAA mentőegységeinek szombaton már sikerült bekeríteniük, meg is kísérelték befogni, de akkor az állat elmenekült. Helyi idő szerint hétfő éjszaka dupla hálóval végre elkapták, méghozzá lakott helyen, Fort Lauderdale település belterületén, a Tarpon-folyóban.

Az 1,8 méter hosszú állatot rögtön különleges mentőjárműre tették, hogy a SeaWorld vízi parkba szállítsák. Ott megvizsgálják és igyekeznek majd meggyógyítani a most szemmel láthatóan kimerült, letargikus tengeri emlőst, és ha eljön az ideje, elengedik, hogy visszatérhessen otthonába, az északi-sarkvidéki vizekre.

"Most először bukkant fel szakállas fóka Floridánál" - mondta Kim Amendola, a NOAA szóvivője. Ami odakerülésének okát illeti, az intézet másik munkatársa, Blair Mase-Guthrie úgy vélekedett, hogy a fókát vagy egy erős tengeri áramlat sodorhatta a messzi délre, vagy pedig valamilyen csábító zsákmányt üldözve-követve jutott élőhelyétől ilyen távolra. Hozzátette: a szakállas fókák gyakran vándorolnak egyedül és nagy távolságokra, csak nem a déli, az általuk megszokottnál jóval melegebb vizekre.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását