2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Rock,n,Roll a Tháliában

Tom Stoppard Rock,n,Roll című darabjával vendégszerepel vasárnap és hétfőn a fővárosi Thália Színházban a Prágai Nemzeti Színház; a darabot, amelyet eddig csak felolvasószínházi formában láthatott a magyar közönség, a prágai tavasz eseményeit felidéző, Sz
2008. január 25. péntek 21:10 - Hírextra

Tom Stoppard, cseh születésű brit drámaíró szenvedélyes hangvételű darabja két országot, három generációt és huszonkét zavaros évet mutat be - írta összegzésében a szervező Cseh Centrum.

A darab főhőse Max, a marxista angol egyetemi tanár, akit csak a kommunizmus érdekel, és Jan, a fiatal cseh egyetemi oktató, aki cambridge-i tanulmányúton tartózkodik, amikor a tankok begördülnek Prágába. Hazatér, de amikor a titkosrendőrség összetöri rockzenei lemezgyűjteményét és kedvenc zenekarát börtönbe zárják, másként gondolkodóvá és a Charta ,77 mozgalom tagjává válik.

Tom Stoppard egy 2006-os New York-i interjúban elmondta, hogy a darabot, amelynek első változata 2005-ben készült el, 2 évvel korábban kezdte el írni. Megihlette, hogy a Charta 77 a rockzenészeknek köszönheti létrejöttét. Ezt kombinálta össze egy korábbi ötletével, régóta készült ugyanis darabot írni egy igazi angol kommunistáról.

A prágai Nemzeti Színház előadásában fellép a legendás Plastic People of the Universe, az egykori Csehszlovákia legeredetibbnek és legbotrányosabbnak tartott rockegyüttese, amely ugyan nem buktatta meg az elnyomó rendszert, de két tagjának 1976-os letartóztatása rendkívüli események sorozatát indította el - olvasható a darabról szóló összegzésben.

A Rock,n,Roll-t sikerrel játsszák a londoni West Enden a Duke of York's színházban, Trevor Nunn rendezésében. Az előadás elnyerte a London Evening Standard és a Londoni Kritikusok Körének fődíját.

A darabot 2006 januárjában felolvasószínház keretében a Krétakör Színház is bemutatta. Az előadás rendezője Andrei Serban, New Yorkban élő román emigráns művész volt, aki a darabot 2007 júniusában a Kolozsvári Nemzeti Színházban is megrendezte.

Tom Stoppard családjával a náci megszállás elől menekülve 1939-ben hagyta el Csehszlovákiát, felnőttként először 1977-ben járt a kelet-európai országban. Ekkor találkozott Václav Havel íróval, a Charta ,77 egyik szerzőjével, a majdani bársonyos forradalom egyik vezéralakjával, akinek később több művét is lefordította angolra, és akinek bebörtönzése ellen - az emberi jogok szószólójaként - többször is fellépett.

Számos alkotása magyarul is megjelent, többek között a Rosencrantz és Guildenstern halott, a Salto Mortale, a Travesztiák, Az igazi és az Árkádia című dráma. Az Európa Kiadó Hapgood - Rock,n,Roll címmel most jelentette meg az író legújabb drámakötetét, amelyben a prágai tavasz ihlette darab is olvasható.

Tom Stoppard műveit már számos magyar színház műsorára tűzte, Rosencrantz és Guildenstern halott, valamint Árkádia című darabját először a Katona József Színház mutatta be az 1990-es években. Forgatókönyvíróként olyan filmjeit láthatta a magyar közönség, mint a Brazil, a Szerelmes Shakespeare, valamint a Rosencrantz és Guildenstern halott, amelyet rendezőként is jegyzett.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását