2024. április 18. - Andrea, Ilma

Bemutató a Radnótiban

Oscar Wilde művét, a Bunbury című darabot mutatják be március 2-án a fővárosi Radnóti Színházban, a komédiát Valló Péter rendezésében láthatja közönség - tájékoztatta Tolmár Fanni, a teátrum sajtóreferense az MTI-t.
2008. január 25. péntek 09:01 - Hírextra

Oscar Wilde számára a Bunbury hozta meg az elsöprő színházi sikert 1895-ben. A komédia a korabeli angol társasági élet képmutatásait, felszínességét mutatja be két szerelmespár történetén keresztül, utánozhatatlan humorral és szellemességgel - tette hozzá.

A darabot Nádasdy Ádám fordította, alcíme: "köznapi komédia 3 felvonásban, komoly emberek számára".

A főbb szerepekben Csomós Mari, Wéber Kata, Debreczeny Csaba, Kocsó Gábor, Csányi Sándor, Marjai Virág, Martin Márta, Karalyos Gábor és Szombathy Gyula lép színpadra. A díszlet Szlávik István, a jelmez Szakács Györgyi munkája.

Oscar Wilde (1854-1900) ír származású angol költő, író Finghal O,Flahertie Wills néven, nemesi családban született, apja fül- és szemorvos volt, de maga is írt. Anyja részt vett az ír nacionalista mozgalmakban, álnéven forradalmi írásokat, majd a kelta mondavilágról szóló könyveket adott ki.
Dublinban és Oxfordban tanult, 1879-ben jelent meg első kötete Poems címmel. Előadásaiban a szépség, a dekadens életélvezet filozófiáját hirdette. Az 1880-as években jelentek meg első drámái, majd komédiái és elbeszélései.

Oscar Wilde 1891-ben ismerkedett meg a fiatal lord Alfred Douglas-szel, aki maga is író volt. Esztétikai nézeteik megegyeztek, s barátságuk akkor szokatlan kapcsolattá fejlődött. Douglas apja szodomitasággal vádolta Wilde-ot, erre ő rágalmazási pert indított ellene. Így önként állt bíróság elé, amely formailag rágalmazásért, valójában az ifjú lorddal folytatott homoszexuális viszonya miatt kétévi börtönre ítélte.

Az ítélet következtében Wilde mind anyagilag, mind társadalmilag teljesen tönkrement. Barátai segítségével 1897-es szabadulása után Franciaországban telepedett le Sebastian Melmoth álnéven. Párizsban halt meg magányosan, szegényen, 1900. november 30-án.

Kiemelkedő művei közé tartozik A readingi fegyház balladája, a Lady Windermere legyezője és a Salome című bibliai tragédia (ezt Angliában betiltották, de Európában nagy sikere volt, Richard Strauss operát írt belőle). A jelentéktelen asszony, Az eszményi férj, s a Bunbury a sikeres vígjáték műfajhoz tért vissza.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását