2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

110 éves a Margit kórház

110 éve, 1897. október 31-én adták át ünnepélyesen a Bécsi úti Szent Margit Közkórházat. A kor szabványának megfelelően az épületben 12-14 ágyas kórtermeket és két különszobát alakítottak ki. A kórtermek között laktak az orvosok és itt voltak a hivatali h
2007. október 29. hétfő 17:36 - Hírextra

Kezdetben 4 orvos és 10 irgalmasrendi vincés nővér látta el a betegeket. A műtő az emeleten helyezkedett el.

A megnyitáskor a főorvos fizetése évi 1000, az alorvosé 480, a szülésznőé 360, az ápolónővéré 300 korona volt. A gondnok évi 800 koronát kapott. Az orvosi fizetés nagyjából azonos volt egy hajógyári jó szakmunkáséval.

A belgyógyászati, a sebészeti és a szülészeti osztályokkal rendelkező, mintegy 80 ágyas intézmény a Szent János Kórház részlegeként működött, ez hosszú évtizedekig meghatározta gazdasági helyzetét. Ennek ellenére emberileg és szakmailag kiváló orvosi karral kezdte meg és folytatja működését mind a mai napig. A kórház színvonalára jellemző, hogy az akkori idő világújdonságát, a röntgenvizsgálatokat már 1903-ban sikeresen alkalmazták.

A kórház felszereltsége egy idő után elavult, nem tudta már ellátni a megnövekedett létszámú betegeket. A fejlesztést a történelmi események, és az önálló pénztárkezelés hiánya is többször megakadályozta, bár a kórház fenntartói mindent elkövettek, hogy a hiányosságokat pótolják, például az olcsóbb élelmezés érdekében nagy veteményeskertet műveltek és disznókat hizlaltak a II. világháború előtt.

A 30-as évek végén közel megduplázódott ágyszámhoz 13 kád, 4 zuhany, 12 WC és 7 vizelde tartozott.

1944 nyarán a háborús körülmények miatt katonai kórházzá alakították. Budapest ostroma alatt az épületek és a berendezés nagy része súlyos károkat szenvedett. A Szent Margit Kórház 1950-ben vált önálló intézménnyé.

Óbuda lakosságának nagymérvű növekedése következtében a kórház egyre szűkebbnek bizonyult. Több kisebb átalakítást követően 1981-ben felépült az A-, majd a B-épület, végül 1986-ban felújításra került a C- épület. Az újonnan megépült kórház 735 ágyával a főváros egyik legszebb és legmodernebb egészségügyi intézménye lett, ahol öt "specializált" belgyógyászati osztály látta el a feladatokat.

1996 nyarán - elsőként a háború után épült újtervezésű, korszerűen berendezett kórházkápolnák sorában - megnyílt az intézmény új kápolnája is.

A fővárosi képviselőtestület 2007. augusztus 30-án hozott döntése értelmében a 110 éves Szent Margit Kórház 2008. január elsejei hatállyal jogutód nélkül megszűnik.

Jelenleg a III. kerületi Óbuda-Békásmegyer önkormányzata erőfeszítéseket tesz az intézmény megmentése érdekében.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását