2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Miért nem mindegy, hogy 5 vagy 6 paneles-e a baseball sapka?

Azt hinnénk, a baseball sapkáknak csupán egyféle változata van, de ez nincs így. Ha jobban megnézünk egy ilyen fejfedőt, láthatjuk, hogy színben, anyagban és formában is vannak jelentős eltérések. Cikkünkben bemutatjuk a híres sildes sapkát, és azt, hogyan érdemes manapság hordani.
2022. október 17. hétfő 12:30 - HírExtra

A baseball sapka részei

A baseball sapka természetesen amerikai találmány, már 1845-ben használta egy New York-i baseball csapat. Igaz, ekkor még szalmából készültek ezek a fejfedők, de hamarosan merinó gyapjú lett az alapanyaguk.

Az évek során számos fajtája jött létre a baseball sapkának, így többfélét is találsz a polokozpont.hu sapkái között is. Ha innen rendelsz, egyedi logózást is kérhetsz a kiválasztott darabra, vállalkozások, sportcsapatok számára is készítenek feliratokat az itt vásárolt termékekre.

De nem mindegy, milyen logót helyezel el a sapka elején, így az sem, melyik típusát választod a baseball sapkának! Ezek a kalapok ugyanis általában 6 panelesek, azaz 6 részből varrják őket össze, ilyen esetben pedig középre is kerül egy varratcsík. Így a szitázás nem, csak a hímzés jöhet számításba, ha logóztatni akarod a sapkát.

A napellenző részt sildnek - helytelenül siltnek - vagy simlédernek nevezik, ide általában nem készítenek emblémákat.

A baseball sapka legismertebb típusai

A panelek száma mellett más szempont alapján is lehet csoportosítani a baseball sapkákat. Valójában két nagy fajtájuk van, de a kép árnyalható. 

Az első nagy csoportba tartoznak a snapback sapkák. Ezek fő jellemzője, hogy hátul állítható résszel rendelkeznek, van rajtuk 2 egymásba illeszthető pánt. Ez lehet tépőzáras is, de a gyakoribb a műanyagból készült patentos változat.

Az ilyen fejfedőn laposabb a sapkakúp és merevebb az egésznek a szerkezete. Gördeszkások, hip-hop rajongók jellegzetes viselete, de ma már elég elterjedt, sokan hordják. Népszerűsége abban rejlik, hogy a pánt segítségével a fejre igazítható.

A másik típus a fitted, azaz méretezett baseball sapka. Ennek nincsenek hátul pántjai, ezért mindenképp érdemes vásárlás előtt felpróbálni. Egyenes és hajlított simléderrel is kapható.

Hol és hogyan viseljünk baseball sapkát?

A baseball sapka a sportos öltözetek kiegészítője. Ma már talán nincs is olyan ember, akinek ne lenne otthon ilyen fejfedője, hiszen nagyon praktikus darab. Szinte bárhová felvehető, egyedül az elegáns öltözethez nem illik.

A sportoláson kívül hordhatjuk napellenzőként a nyári melegben, fejmelegítőként a hidegben. Férfiaknak, nőknek, gyerekeknek is praktikus viselet.

Mivel a baseball sapkákon vannak szellőző lyukak is, így nem izzad bele a fejünk. De manapság népszerűek az úgynevezett trucker, más néven kamionos baseball sapkák is. Ezek oldalsó és hátsó részén hálós anyag található, ami még jobb szellőzést biztosít. A 2000-es években Ashton Kutcher tette népszerűvé ezt a fajtát.

A baseball sapka népszerűsége ma is töretlen. Válasszunk bármilyen típust is, biztosak lehetünk benne, hogy ki tudjuk használni.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását