2024. március 19. - József, Bánk

Tüllöktől elvarázsolva

A tüll már évtizedek óta hódít az ünnepek, jeles alkalmak világában. Korábban csak alsószoknyaként, kiegészítőként rejtve segítette az ünneplőket a patinásabb megjelenéshez, mára azonban számos helyen felbukkan, legyen szó akár hétköznapi viseletről vagy éppen ünnepi dekorációról. A következő bejegyzésben megvizsgáljuk, hogyan is kell kezelni ezt a remek anyagot, és hogy milyen esetekben is érdemes elővenni.
2022. augusztus 12. péntek 15:11 - HírExtra

Mi is a tüll?

A tüll egy fátyolszerű, kellemes esésű, hálós szerkezetű anyag, ami a francia Tulle városból származik. A hálón az apró lyukakat közelebbről megnézve azt látjuk, hogy a lyukak alakja hat- vagy nyolcszögre emlékeztet. Az anyag alapvető tulajdonságait azonban nem ez határozza meg, hanem az, hogy milyen összetételű a szál, amiből készítik. A felülete alapvetően sima, de utólag minta nyomható rá. 

Te is szeretnél valami igazán szépet alkotni, de még nem találtad meg a megfelelő alapanyagokat? Válogass sokféle tüll közül a K-ELME oldalán, ahol csodás dekorációs anyagokat találsz, és készíts lenyűgöző darabokat, amik emlékezetessé tesznek bármilyen alkalmat!

A tüllök fajtája

A technika fejlődése természetesen a ruhaipart sem hagyta érintetlenül, így számos fajtája alakult ki a tüllöknek is. Léteznek egyrészt különböző puhaságú, keménységű anyagok, mintásak, elasztikusak, csillámosak is. Az, hogy melyiket érdemes megvenni, mindig a tervezett felhasználásától függ.

Hogyan kell kezelni a tüll anyagot?

A tüllök szabása kimondottan egyszerű, hiszen nem bomlik vagy foszlik. Szabás után viszont nem igazán érdemes elforgatni, mivel 45%-os szögben nagyon nyúlik az anyag. A varrása is egyszerű, akár varrógéppel is kezelhető. A nehézséget inkább a szerkezete adja, mivel a rögzítés során a gombostűk nem maradnak meg benne, hajlamosak kipotyogni. 

A tüll nagyon könnyen gyűrődik, bosszantó lehet, hogy akár annyi idő alatt is hatalmas ráncok keletkezhetnek benne, míg hazaérsz vele. Viszont jó hír, hogy odafigyelés mellett akár vasalni is lehet őket.

Felhasználási területek

A tüll egy nagyon sokféleképpen felhasználható alapanyag. Gyönyörű szoknyákat lehet készíteni a segítségével, legyen szó akár alsószoknyáról, apró rátétes dekorációról, vagy éppen teljesen ebből az anyagból készített díszítésről.

Nem szabad megfeledkezni arról sem, mennyire elterjedt ma már az esküvői díszítésben is a tüll. Használható a terem hangulatának fokozásához a mennyezetről lógatva, az asztalok megjelenésének befolyásolására, székszoknyának, vagy akár a lufik köré téve plusz eleganciát adva azoknak. 

Ezenfelül egyre többen használják ajándékcsomagoláshoz is a tüllt. Nem is meglepő, hiszen a széles színskálának köszönhetően számos érzést tud bennünk kelteni. A bohém és vicces hatástól kezdve az eleganciáig bármit tud tükrözni egy tüll díszítéssel ellátott ajándék, amit saját kézzel, tiszta szívből készítettek.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását