Miért nem mindegy, hogy 5 vagy 6 paneles-e a baseball sapka?

Azt hinnénk, a baseball sapkáknak csupán egyféle változata van, de ez nincs így. Ha jobban megnézünk egy ilyen fejfedőt, láthatjuk, hogy színben, anyagban és formában is vannak jelentős eltérések. Cikkünkben bemutatjuk a híres sildes sapkát, és azt, hogyan érdemes manapság hordani.

A baseball sapka részei

A baseball sapka természetesen amerikai találmány, már 1845-ben használta egy New York-i baseball csapat. Igaz, ekkor még szalmából készültek ezek a fejfedők, de hamarosan merinó gyapjú lett az alapanyaguk.

Az évek során számos fajtája jött létre a baseball sapkának, így többfélét is találsz a polokozpont.hu sapkái között is. Ha innen rendelsz, egyedi logózást is kérhetsz a kiválasztott darabra, vállalkozások, sportcsapatok számára is készítenek feliratokat az itt vásárolt termékekre.

De nem mindegy, milyen logót helyezel el a sapka elején, így az sem, melyik típusát választod a baseball sapkának! Ezek a kalapok ugyanis általában 6 panelesek, azaz 6 részből varrják őket össze, ilyen esetben pedig középre is kerül egy varratcsík. Így a szitázás nem, csak a hímzés jöhet számításba, ha logóztatni akarod a sapkát.

A napellenző részt sildnek - helytelenül siltnek - vagy simlédernek nevezik, ide általában nem készítenek emblémákat.

A baseball sapka legismertebb típusai

A panelek száma mellett más szempont alapján is lehet csoportosítani a baseball sapkákat. Valójában két nagy fajtájuk van, de a kép árnyalható. 

Az első nagy csoportba tartoznak a snapback sapkák. Ezek fő jellemzője, hogy hátul állítható résszel rendelkeznek, van rajtuk 2 egymásba illeszthető pánt. Ez lehet tépőzáras is, de a gyakoribb a műanyagból készült patentos változat.

Az ilyen fejfedőn laposabb a sapkakúp és merevebb az egésznek a szerkezete. Gördeszkások, hip-hop rajongók jellegzetes viselete, de ma már elég elterjedt, sokan hordják. Népszerűsége abban rejlik, hogy a pánt segítségével a fejre igazítható.

A másik típus a fitted, azaz méretezett baseball sapka. Ennek nincsenek hátul pántjai, ezért mindenképp érdemes vásárlás előtt felpróbálni. Egyenes és hajlított simléderrel is kapható.

Hol és hogyan viseljünk baseball sapkát?

A baseball sapka a sportos öltözetek kiegészítője. Ma már talán nincs is olyan ember, akinek ne lenne otthon ilyen fejfedője, hiszen nagyon praktikus darab. Szinte bárhová felvehető, egyedül az elegáns öltözethez nem illik.

A sportoláson kívül hordhatjuk napellenzőként a nyári melegben, fejmelegítőként a hidegben. Férfiaknak, nőknek, gyerekeknek is praktikus viselet.

Mivel a baseball sapkákon vannak szellőző lyukak is, így nem izzad bele a fejünk. De manapság népszerűek az úgynevezett trucker, más néven kamionos baseball sapkák is. Ezek oldalsó és hátsó részén hálós anyag található, ami még jobb szellőzést biztosít. A 2000-es években Ashton Kutcher tette népszerűvé ezt a fajtát.

A baseball sapka népszerűsége ma is töretlen. Válasszunk bármilyen típust is, biztosak lehetünk benne, hogy ki tudjuk használni.