2024. április 29. - Péter

Kína megszólalt Irán ügyben

Peking hétfőn egyrészt kifejezte ellenérzését Izrael esetleges Irán elleni támadásával szemben, másrész burkoltan elégedetlenségét fejezte ki amiatt, hogy Teherán leállította olajszállításait két európai országba.
2012. február 20. hétfő 16:10 - HírExtra
A kínai külügyi szóvivő sajtóértekezletén az izraeli fenyegetést felvető kérdésre válaszolva megerősítette, hogy országa az államközi kapcsolatokban ellenzi az erő alkalmazását, illetve az azzal való fenyegetést.

Egy esetleges támadás Irán ellen csak fokozná a konfliktust és nagyobb felfordulást idézne elő a térségben - állapította meg Hung Lej (Hong Lei), kiemelve, hogy különbségek rendezésének Kína által képviselt helyes módja a tárgyalás és a párbeszéd.

A szóvivő egy másik kérdésre válaszolva kifejezte reményét, hogy Irán, Nagy-Britannia és Franciaország felújítja tárgyalásait a Teherán által leállított olajszállításokról.

Kína következetesen azt az álláspontot képviseli, hogy a nemzetközi vitákat egyeztetésekkel, párbeszéddel oldják meg, s nem nyomásgyakorlással, illetve konfrontációval - húzta alá Hung, aki az érintett vállalatokkal folytatandó tárgyalások sürgetésével kifejezte Peking ellenérzését Irán hétvégi - a brit és a francia exportot leállító - döntésével kapcsolatban.

Kína a világ második legnagyobb olajfelhasználója és Irán legnagyobb kereskedelmi partnere. A kelet-ázsiai országban Irán olajexportjának 20-22 százaléka köt ki, becslések szerint körülbelül 20 milliárd dollár értékben. Irán, Szaúd-Arábia és Angola után Kína harmadik olajszállítója. Sajtóértesülések szerint Kína tavaly mintegy 30 százalékkal növelte importját Iránból, de jelek szerint az idén csökkenteni fogja az innen származó mennyiséget.

Peking korábban többször kijelentette, hogy ellenzi a nukleáris fegyverek elterjedését, ugyanakkor határozott ellenzését fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Teheránt - vélhetően atomfegyver előállítását célzó - nukleáris programjának felhagyására gazdasági szankciókkal, az olajvásárlások leállításával próbálják rávenni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását