2024. április 20. - Tivadar

Írország a válság legnagyobb vesztese

Írország az ipari országok közül a harmincas évek óta a legsúlyosabb visszaesést szenvedi el. Az ír gazdaság 2008 és 2010 között várhatóan 11,6 százalékkal esik vissza - állítja az ESRI dublini gazdasági és társadalmi kutatóintézet.
2009. április 29. szerda 12:42 - HírExtra
A szakértők szerint Írországban a munkanélküliség szintén meg fogja haladni a kormány által jósolt szintet: 13,2 százalékos lesz az idén, jövőre pedig 16,8 százalékos.

A bruttó államadósság 2010-re a GDP 70 százalékát fogja elérni. Az államháztartás hiánya az idén a GDP-hez viszonyítva 12, jövőre 11,5 százalékot érhet el, szemben a kormányzati előrejelzésben szereplő idei és jövő évre vonatkozó 10,75 százalékkal.

Írországot néhány éve még gazdasági fellendülése miatt kelta tigrisnek nevezték a szakértők, akik szerint az ország most főként a pénzügyi válság hatása miatt szenved és elsősorban azért, mert rendkívül túlfűtött volt az ingatlanpiaca.

Az elmúlt harminc évben ennél drasztikusabb visszaesésen csak a finn gazdaság ment keresztül: a finn GDP 1990 és 1993 között 11 százalékkal csökkent.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását