2024. május 9. - Gergely

Meciar is provokációnak tartja a magyarok autonómiáját

Vladimír Meciar provokációnak minősítette azokat a Dél-Szlovákia egyes vidékein terjesztett röplapokat, amelyek Iveta Radicová ellenzéki államfőjelölt támogatása fejében autonómiát ígértek a magyaroknak.
2009. március 29. vasárnap 14:35 - HírExtra
"Ez átlátható választási provokáció, de nem tudom kinek az érdekében, mert egyrészt lehetőséget teremt Radicová támadására, másrészt viszont lehetővé teszi számára, hogy kimanőverezze magát a gyanúból (hogy támogatja az autonómiát). Az sem kizárt, hogy titkosszolgálati játszmáról van szó" - jelentette ki a Néppárt-Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (LS-HZDS) elnöke pártja országos vezetőségének ülése közben, a hétvégén a kelet-szlovákiai Bártfafürdőn (Bardejovské Kúpele).

A volt miniszterelnök nem zárja, hogy a szlovák-magyar kapcsolatok ügye, illetve a nemzetiségi téma a következő időszakban a szlovák politika előterébe kerül, s egyike lehet a június elejére kiírt európai parlamenti választások kampánytémájának is Szlovákiában.

"Mindez befolyásolni fogja a témákat, és azokat a kérdésköröket, amelyről a vita szólni fog. Annál is inkább, mert európai parlamenti képviselőnk, Edit Bauerová - vagy Bauer Edit, ahogy most újólag nevezi magát -, az Európai Parlamentben javasolta a kisebbségi autonómia jogának felvételét a nemzetiségi dokumentumokba, amit az EP több mint 80 százalékos többséggel elutasított" - fejtette ki a politikus.

Meciar pártjának elnökjelöltje, Milan Melník nem jutott be az államfőválasztás második fordulójába. A párt vezetése a második fordulót illetően nem fogalmazott meg semmiféle ajánlást hívei és választói felé. Felszólították őket, hogy mindenki saját meggyőződése szerint szavazzon.

Hasonló módon járt el a liberális Szabad Fórum is, akinek jelöltje, Zuzana Martináková szintén kiesett az első fordulóban. A párt szintén arra szólította fel híveit, hogy saját belátásuk szerint szavazzanak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását