2024. május 18. - Erik, Alexandra

BKV: Budapest vért izzad, de teljesíti a kormány kérését

Tarlós István szerint "vért izzadva", de a főváros teljesíti a kormány kéréseit a BKV finanszírozásával kapcsolatban.
2012. február 13. hétfő 14:52 - HírExtra
A főpolgármestert hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, a BKV legnagyobb problémája most a közeljövőben lejáró 40 milliárd forint hitel visszafizetése, de a főváros egyedül "tehetetlen", Budapest ezt, "ha megszakad" sem tudja egyedül kezelni.

Kérdésre válaszolva közölte: akkor lennének a legboldogabbak, ha az állam átvenné a BKV-t, akár a Budapesti Közlekedési Központtal (BKK) együtt.

Várszegi Gyula vezérigazgató múlt heti lemondásával kapcsolatban azt mondta, nincs értelme az egész vezetést lecserélni, várhatóan Bolla Tibor jelenlegi gazdasági vezérigazgató-helyettest nevezi ki ideiglenesen a BKV élére, és hamarosan gondoskodnak egy új vezérigazgató kinevezéséről.

Tarlós István elmondta, hogy egy héten belül elkészül az a hosszú távú finanszírozási koncepció, amelyet a kormány kért Budapesttől. Jelezte ugyanakkor, hogy ezzel még nem oldódik meg minden probléma, mert a 2012-es költségvetésben olyan összegeket is biztosítanak a BKV számára, amelyek nem jelentkeznek minden évben automatikusan a főváros költségvetésében.
Közölte azt is, jelenleg nincs csődközeli helyzetben Budapest a BKV miatt, és a zárolások, illetve egyéb elvonások miatt sem lesz kezelhetetlen a helyzet. Ha a BKV csődbe megy, akkor viszont a hitelezők a várossal kötött szerződéseket is felmondanák - mondta.

A BKV-nál történt prémium-kifizetésekkel kapcsolatban Tarlós István azt mondta, 7.500 ember kapott prémiumot, ennek összege az éves bértömeg 1,3 százaléka, kifizetése nem volt jogszerűtlen. Elmondása szerint ha ezt nem fizetik ki, akkor beperelhették volna a BKV-t.

Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára január végén azt mondta, a kormány egy 1 plusz 1 forintos elvet akar érvényesíteni a BKV támogatásával kapcsolatban, azaz minden 1 forint kormányzati támogatás mellé 1 forint önkormányzati forrást szeretnének.
Szatmáry Kristóf jelezte: a 32 milliárd forint zárolt normatív támogatás feloldására is van lehetőség, ennek feltétele, hogy a szélesebb értelemben vett főváros, vagyis a fővárosi, a kerületi és az agglomerációs önkormányzatok átfogó tervet készítsenek a BKV finanszírozásáról, és biztosítaniuk kell a kormányt, hogy elő tudják teremteni a rájuk eső forrást.
Az államtitkár jelezte, vissza kell még térni bizonyos kérdésekre, arra is, hogy a főváros által meghozott lépések mennyiben elegendőek a teljes, 73 milliárd forintos hiány finanszírozására.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását