2024. május 19. - Ivó, Milán
Elkészült a nemzeti drogstratégia úgxnevezett C listája, az új pszichoaktív anyagok jegyzéke, amely a konkrét tudatmódosító szerek mellett az alapvegyületeket is tartalmazza; a rendelet a tervek szerint március elsején lép hatályba.
2012. február 13. hétfő 19:56 - HírExtra
A kormány honlapján hétfőn jelent meg a kábítószerekkel és pszichotrop anyagokkal, valamint az új pszichoaktív anyagokkal végezhető tevékenységekről, illetve az ezen anyagok jegyzékre vételéről és jegyzékeinek módosításáról szóló rendelettervezet. A dokumentumhoz a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) kedden délelőtt tíz óráig várja a véleményeket.

Zacher Gábor toxikológus az MTI-nek reagálva üdvözölte a szakma által régóta várt jegyzéket. Mint mondta: az alapvegyületeket tartalmazó felsorolás célja, hogy a hatóságok hatékonyabban tudjanak fellépni a tudatmódosító szerek kereskedelmével szemben. A toxikológus szerint a C lista elsősorban az internetes kereskedelmet szoríthatja vissza.

A kormány honlapján közzétett tervezet szövege szerint, ha információcsere keretében a belföldi vagy külföldi forgalomban feltételezett új pszichoaktív anyag jelenik meg, az Országos Egészségfejlesztési Intézet Országos Addiktológiai Centruma (OAC) a szakmai értékelés érdekében - a rendőrség, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) és a Kábítószerügyi Koordinációs Bizottság (KKB) előzetes megkeresését követően - megvizsgálja, hogy az anyag, illetve a vegyületcsoporthoz tartozó anyag megjelent-e Magyarországon, rendelkezik-e legális, különösen gyógyászati felhasználással, fennáll-e az anyag, illetve a vegyületcsoporthoz tartozó anyag visszaélésszerű használatának kockázata.

Amennyiben az OAC megállapítja, hogy az említett feltételek együttesen fennállnak, kezdeményezi a miniszternél a feltételezett új pszichoaktív anyag felvételét az 1. melléklet C jegyzékére.

A dokumentum arról is rendelkezik, hogy amennyiben az ENSZ Kábítószer Bizottsága határozatával felvesz egy szert a Kábítószer Egyezmény vagy a Pszichotrop Egyezmény valamely jegyzékére, akkor "a kábítószer-megelőzésért és a kábítószerügyi koordinációs feladatokért felelős miniszter" feladata, hogy ezt a szert felvegyék a Kábítószer Egyezményt, illetve a Pszichotrop Egyezményt kihirdető jogszabály megfelelő jegyzékére, egyúttal a most még rendelettervezet 1. mellékletének megfelelő jegyzékére is.

Ha az Európai Unió Tanácsa az Európai Unió Hivatalos Lapjában közzétett határozatával rendeli el egy szer felvételét, a miniszternek ezt a szert fel kell vetetnie az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerekről szóló törvény (GyT.) mellékletébe, és egyidejűleg az 1. melléklet megfelelő jegyzékére is.

Abban az esetben, ha ismert gyógyszeranyag vagy gyógyszer jegyzékre vétele vagy új besorolása válik szükségessé, a GYEMSZI és az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal (EEKH) állásfoglalása alapján a miniszter e szert felveteti a GyT. mellékletére, és egyidejűleg az 1. melléklet megfelelő jegyzékére.

A tervezet 1. mellékletében szereplő anyagokkal végzett tevékenység ellenőrzését az EEKH, valamint a rendőrség, mint rendészeti hatóság, az export, import, transzfer és tranzitszállítások folyamatos és utólagos ellenőrzését a vámszerv, az egészségügyi szolgáltatóknál a szakmai felügyelet keretében a tiszti főgyógyszerész, ezen kívül a fővárosi és megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szerve végzi.

Az EEKH és a rendőrség a hatósági ellenőrzésbe szükség esetén bevonja a megyei népegészségügyi szakigazgatási szervet az élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatóságot, a GYEMSZI-t, a vámszervet vagy más társhatóságot.

A Nefmi tavaly augusztusban jelentette be, hogy elkészült az új nemzeti drogstratégia tervezete, amelyet a tárca a drogstrategia.hu weboldalon nyilvánosságra hozott. A tervezet széles körű egyeztetése a nyár végén kezdődött el.

A szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkárság a 40 oldalas dokumentum közzétételekor azt hangsúlyozta: a stratégia a fiatalok testi és lelki egészségfejlesztésére, a családok megerősítésére, a közösségek megtartó és formáló erejére koncentrálva kívánja erősíteni a megelőzést, de nem feledkezik meg a kábítószerfüggőkről sem.

A Nefmi szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkársága január közepén azt közölte az MTI-vel, hogy rövidesen a kormány elé kerül a nemzeti drogstratégia.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását