2024. május 5. - Györgyi

Az IRM közleménye

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium korábban az MTI kérdésére válaszolva tájékoztatást adott a gyülekezési jog gyakorlása körében az úgynevezett flashmob-jelenségek jogi szabályozásáról.
2008. május 5. hétfő 16:36 - Hírextra

A közlemény bemutatta, hogy a gyülekezési jog 1989-es szabályozása óta számos olyan új jelenséggel találkozhattunk, melyekre a korábbi törvényhozók értelemszerűen nem alkothattak sajátos szabályokat. Éppen ezek az új jelenségek – a békés gyülekezéshez való jog szabad gyakorlása és a közrend fenntartásához, mások jogainak védelméhez fűződő érdekek érvényesítése - vezette a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselőit arra, hogy ötpárti megbeszéléseket kezdeményezzenek e kérdésekről.

E megbeszéléseken van mód az új jelenségek, a nemzetközi és hazai tapasztalatok, az európai bírói fórumok döntéseinek elemzésére, komoly mérlegelésére. A gyülekezési törvény módosítása csak ezeken alapulhat. Ameddig azonban a parlamenti pártok tárgyalásainak eredményeként nem születnek új jogszabályok, addig a gyülekezésről szóló jog változatlan formában hatályos, azt mindenkinek, így a gyülekezési jogukkal élni kívánóknak és a jogalkalmazó rendőrségnek is be kell tartania, eszerint pedig a rendezvényeket megtartásuk előtt be kell jelenteni.

A bejelentés nélkül megtartott rendezvényeket a jelenleg hatályos törvény szerint pedig mérlegelés nélkül fel kell oszlatni. A feloszlatás természetesen csak akkor történik a törvényes erő alkalmazásával, ha a törvénysértő módon gyülekezők nem tesznek eleget a hatóság felszólításának. Nemzetközi kötelezettségvállalásainkkal is összhangban van az a rendőrségi gyakorlat, amely a valóban spontán, - tehát váratlan eseményre reagáló - békés rendezvény esetén egyeztetés útján kísérli meg, éri el a demonstráció önkéntes befejezését.

Kiadó: Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium

Forrás: OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását