2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Az LMP és az MSZP nem támogatja

A szocialista és az LMP-s képviselők kivételével hétfői ülésén általános vitára alkalmasnak tartotta a hulladék törvényt a parlament fenntartható fejlődés bizottsága.
2012. február 13. hétfő 14:22 - HírExtra
Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára elmondta, hogy az új törvény várhatóan júliustól lép hatályba, és addig el kell még készíteni a 33 végrehajtási jogszabályt is, amelyből eddig 16 áll rendelkezésre.

A vitában többen javasolták, hogy a hulladék lerakása után fizetendő 40 eurós (12 ezer forintos) tonnánkénti lerakási díj ne egy év alatt, hanem hosszabb időre elosztva lépjen hatályba, illetve felvetették azt is, hogy a szemét begyűjtést végző közszolgáltatók többségi állami - illetve önkormányzati - tulajdonba vétele nem ütközik-e uniós szabályba, illetve a magyar alkotmányba.

Az államtitkár kifejtette: a törvény hatályba lépésétől 20 euró, míg egy év múlva 40 euró lesz a lerakási díj a mostani szöveg szerint, az időből lehet engedni, de a díjból nem. A többségi állami tulajdon nem jelent privatizációt, hiszen a megmaradó 49 százalék több a nullánál, igaz kevesebb a 100 százalékos tulajdonnál - mondta az államtitkár. A vitában elhangzott, hogy 30 céget érint ez a szabály, de ezt senki nem erősítette meg.

Az uniós hulladék szabályokat 2010 végéig kellett volna átvenniük a tagállamoknak, de ezt egy sem tette meg, így múlt év vége lett a póthatáridő, amelyet Magyarország annyiban teljesített, hogy az év vége előtt benyújtotta a parlamentnek a törvényjavaslatot, és elküldte azt Brüsszelbe is. Amennyiben az EU nem szólal fel a magyar javaslat ügyében március végéig, akkor a parlament pontot tehet a törvényre - vázolta az eljárást Illés Zoltán. Magyarország nem az uniós szabályokat vette át automatikusan, hanem új rendszert teremtett a hulladékkezelésben - tette hozzá az államtitkár.

Az új kurzus lényege, hogy csak azt szabad lerakni, amit hasznosítani nem lehet. A lehetőségeket úgy vázolta Szabó Imre (MSZP), hogy míg Magyarországon a háztartási hulladék 75 százaléka kerül lerakóba, addig Nyugat-Európában ez az arány 1-4 százalék.

Illés Zoltán szerint az elektronikus hulladék szelektív gyűjtése azért éri el a 90 százalék feletti arányt, mert minden 19 mobiltelefonból egy gramm arany nyerhető ki.

Az államtitkár 3-5 éven belül megvalósíthatónak tartja azt, hogy minden ingatlantulajdonos a hulladék súlya után fizesse a díjat. Ennek technikája: a kukán lévő vonalkódot leolvassa, a súlyát pedig megméri a begyűjtő kocsi hátulján lévő berendezés.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását