2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Magyarország véleménye számít az EU-ban

Magyarországon az európai uniós ügyek megítélése kezd függetlenedni a hazai ügyek megítélésétől, az emberek többsége szerint Magyarország véleménye számít az Európai Unióban. Mindezt az Eurobarometer legfrissebb felmérése tartalmazza, melynek adatait pént
2008. február 1. péntek 12:40 - Hírextra
Az Eurobarometer nemzeti jelentésének bemutatóján Duránszki Gábor, a kutatást Magyarországon végző TNS Hungary ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: az emberek 51 százaléka egyetért azzal, hogy az ország véleménye számít az EU-ban.

A kutatás vezetőjének ismertetése szerint Magyarországon közeledett egymáshoz azok aránya, akik szerint kimondottan jó dolog a tagság, és azoké, akik inkább ezt semlegesen ítélik meg.
Duránszki Gábor elmondta, hogy Magyarországon rendkívül alacsony a kormányba vetett bizalom, jóval többen bíznak az Európai Unióban. Ezzel kapcsolatosan kitért arra, az emberek általában a nemzeti kormány kompetenciájának tekintik az olyan ügyeket, mint a nyugdíjak és az oktatás kérdése, az egészség- és adóügy, illetve a közlekedés, míg például a kül- és biztonságpolitikát, vagy a terrorizmus elleni küzdelmet inkább az EU döntéshozatalába tartozónak sorolják.

Az intézményekbe vetett bizalomról szólva a kutatást vezető cég ügyvezetője kiemelte: a magyarok mintegy 60 százaléka bízik az Európai Unióban, a válaszadók fele pedig a hadseregben. A nemzeti kormányba és a parlamentbe vetett bizalom 21-21, a pártokat tekintve pedig 8 százalékos.

Azzal kapcsolatban, hogy melyek az ország előtt álló legfontosabb problémák, a magyar válaszadók első helyen a munkanélküliséget jelölték meg, ezt követi az egészségügy helyzete és az emelkedő árak, az infláció. Az EU átlagát tekintve szintén a munkanélküliség áll az első helyen, ezután az emelkedő árak és az infláció, majd a bűnözés következik.

Az adatfelvételt Magyarországon 2007. szeptember 27. és október 24. között végezték.
Az Eurobarometer 1974 óta vizsgálja az európai közvélemény alakulását. A kutatásokat évente kétszer végzik, erre legutóbb 2007 őszén került sor az EU 27 tagállamában, három tagjelölt országban és a Ciprusi Török Közösség területén.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását