2024. április 26. - Ervin
Oroszországban, domogyedovoi repülőtéren valószínűleg egy öngyilkos merénylő robbantott. Eddig 35 halottról és 130 sérültről érkeztek hírek. A HírExtra úgy tudja, nincs magyar áldozat.
2011. január 24. hétfő 15:49 - HírExtra
A Domogyedovo nemzetközi repülőtéren hatalmas robbanás volt, fél kettőkor. A detonáció a nemzetközi érzkezési oldalon, a csomagkiadónál történt, a pokolgép robbanóereje 5-7 kilogramm trotilnak felelt meg. Figyelem! Az alábbi videó megrázó képsorokat tartalmaz.


Brit és német állampolgárok az áldozatok között
 
12 külföldit azonosítottak kedd reggelig: egy-egy brit, német, olasz, francia, szlovák és szerb állampolgárt, három tádzsikot, két moldovait, valamint egy üzbéget, de további 57 személy állampolgársága még nem világos.

A halálos áldozatok között van az alig 29 éves Anna Jablonszkaja drámaíró, polgári nevén Masutyina, aki a Filmművészet (Iszkussztvo Kino) című folyóirat díjának átvételére érkezett Moszkvába.

Az M1 híradójában elhangzott, hogy az orosz titkosszolgálat kapott információt a terrortámadásról, csecsenföldi merénylőkre gyanakodnak.

Az állítolagos merénylő egy férfi volt, akinek a robbanástól leszakadt fejét megtalálták a repülőtéren.

Rengeteg a sebesült ember

A repülőtérre haladéktalanul elindult 20 mentőautó, valamint a rendkívüli helyzetek minisztériumának két mentőosztaga. A helyszínre sietett a legfőbb ügyész helyettese és a moszkvai közlekedési ügyész, a történtekről tájékoztatták Vlagyimir Putyin miniszterelnököt.

A CNN információi szerint egy magányos merénylő volt az elkövető, aki egy házi készítésű bombával robbantott. A szerkezetbe fém darabokat is tett, hogy minél nagyobb legyen a hatás.

Az utasteret teljesen ellepte a füst.

Kórházba 58 embert szállítottak, a legtöbb sérültet a helyszínen elsősegélyben részesítették. A sebesülteket kilenc moszkvai kórház fogadja, de Moszkva környéki kórházak is felkészültek minden eshetőségre. A repülőtéren 56 mentőautó és reanimációs kocsi személyzete, valamint a rendkívüli helyzetek minisztériumának két mentőosztaga dolgozott a kora esti órákban.

Moszkva egyik legforgalmasabb repülőtere a domogyedovoi.
 
A városban terroriadót rendeltek el, minden utcát, metróállomást és egyéb zsúfolt helyet átfésülnek.

A nemzetközi járatokat egyenlőre más repülőterekre irányították át.

Eddig nincs hír magyar áldozatról

A HírExtra kérdésére Pataki Eszter, a Külügyminisztérium munkatársa elmondta, hogy a domogyedovoi repülőtér magyar gépeket nem fogad. A tájékoztatás szerint a tragédiában nem sérült meg magyar állampolgár. Az orosz hatóságok eddig nem adtak ki közleményt a halottak állampolgárságáról.

Medvegyev: nincs minden biztonsági előírás betartva


Dmitrij Medvegyev elnök ugyancsak terrorcselekménynek minősítette a történteket azon a sürgősen összehívott értekezleten, amelyet a legfőbb ügyész, a nyomozati bizottság vezetője és a közlekedési miniszter bevonásával tartott. Medvegyev úgy vélte, a robbanás arról tanúskodik, hogy nem minden biztonsági előírást tartanak be megfelelően. Elrendelte, hogy rendkívüli intézkedéseket léptessenek életbe, s ennek megfelelő legyen az éberség minden repülőtéren és közlekedési csomóponton.

 Az államfő a történtek miatt elhalasztotta davosi útját, ahol a nemzetközi gazdasági fórumon készült részt venni.

A központi csarnokban volt a robbanás?

 
Hírek szerint a repülőtéren átmenetileg kikapcsolták a világítást és zavarják a mobiltelefonok működését, nem kizárt azonban, hogy csupán túlterhelt a hálózat. A repülőtér honlapjai az interneten egyelőre nem érhetők el, nyilván a nagy érdeklődés miatt.

A domogyedovói repülőteret korszerűsítő és üzemeltető Eastline Group honlapjára felkerült hír szerint a robbanás a korábbi közlésekkel ellentétben nem a csomagkiadóban történt, hanem abban a központi csarnokban, ahol az érkezőkre várnak az emberek, ahová bárki szabadon bemehet, s ahol mindig nagy a tömeg.

Jelenleg három férfit keresnek

A hatóságok szemtanúk segítségét kérték munkájukhoz, jelenleg három férfit keresnek. A Vesztyi 24 televízió a twitterről levett videókat mutatott, amelyeket a helyszínen lévő civilek mobiltelefonnal készítettek. Ezeken a füsttel elborított csarnok látható, az emberek a füst miatt eltakarják az arcukat, és az illetékesek a vészkijáratokhoz kísérik őket.

A taxisok a haszonra hajtanak


Mint minden rendkívüli esemény alkalmával, a taxisok ezúttal is visszaélnek a helyzetükkel: a szokásos mintegy 14 ezer forintnak megfelelő összeg helyett most 140 ezer forintot kérnek a belvárosba irányuló fuvarért.

Forrás: BBC/HírExtra/MTI/CNN
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását