2024. június 14. - Vazul
Az Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottsága leváltotta az ellenőrző albizottság elnöki posztjáról Novák Elődöt. Ennek kapcsán beszélgettünk a Jobbik képviselőjével.
2010. december 14. kedd 17:11 - Tóbiás Gábor
Miben látja leváltásának okát?

Novák Előd, Pősze Lajos kizárásáról
"Emberileg nagyon fájó, hiszen a frakciónk egyik tagjáról van szó. A legjobb frakciókban is lehetnek emberi gyengeségek, változások. Pősze Lajos tényleg eléggé eltávolodott a párttól. Elképedve olvastuk, azt ami a HírExtrán is megjelent.

Balliberális szöveget fúj, rasszistázik. Nem értem, hogy mi vakította el, vagy mitől közeledett már ennyire a Fideszhez is, ami már az ügy kirobbanása előtt is fájó volt. A legkomolyabb fenntartásom vele kapcsolatban az, hogy esküszegővé vált.

Ugyanis nálunk mindenki tett egy esküt a visszahívhatóságra és ő ezt megszegte, amikor az elnökség így döntött.
Amelyik ellenzéki képviselő csendben végzi a dolgát, vagy nem csinál semmit, az a helyén maradhat. Aki viszont aktív munkavégzésre próbálja bírni a kormánypárti képviselőket - hiszen egy albizottsági elnöknek a feladata összehívni az albizottság üléseit - azt büntetik. Pláne ha olyan kényes témákat próbál feszegetni, mint Alföldi Róbert leváltása, vagy Such György, korábbi rádióelnök távozása előtt szétosztott 162 millió forint ügye. Ha valaki komolyan veszi az elszámoltatást, azt megtorolják.

Az is szerepelt még az indokok között - persze ez mind be nem vallott indok, de a vitákban azért kijött - hogy az álláshalmozásuk miatt nagyon sérelmezik azt, hogy én nem a plenáris üléssel egy időben hívtam össze őket, hanem egy külön napra.

Az utóbbi időben már közleményt is kiadtak, hogy igenis szabotálják az ülést és nem vesznek részt ezen. Ez elfogadhatatlan, mivel a házszabály előírja, hogy kötelesek részt venni a bizottság ülésein. Ez a munkájuk. Ilyen értelemben megtagadják a munkát, ez elfogadhatatlan.

Ugyanakkor nem felel meg a valóságnak az, hogy miattam lehetetlenült el a munka, azért mert nem megfelelő napirendi pontokat állítottam össze. Az egy napirendi javaslat, amivel az elnök összehívja az ülést. A pontos napirendet mindig ott helyben dönti el a bizottság, amit le lehet szavazni, meg lehet változtatni, de ők soha nem javasoltak más témákat. Velem ellentétben, ők azt szerették volna, hogy szépen csendben elhaljon ez a bizottság.

Úgy tűnik, hogy mégis így lesz.


Sajnos az albizottságok többsége – bár jogszabály írja elő, hogy minden bizottságnak kell egy ilyen ellenőrző albizottság, ami a hatáskörébe eső törvények végrehajtását vizsgálja – nem nagyon működik más bizottságokban sem, vagy legalábbis nem túl aktívan.

Az is pikáns, hogy miután folyamatosan obstrukcióval vádoltam őket, az összes fideszes tag lemondott még októberben. Utána csak ellenzéki tagokkal is tudott működni az albizottság. Volt, hogy egyhangú határozatot hoztunk, amiben szigorúbb szankciókat szorgalmaztunk, hogy teljesüljön a kiegyensúlyozottabb tájékoztatás követelménye.

Aki obstruál, az mondjon le. Ez ilyen egyszerű. Kerüljön a helyére más, aki hajlandó dolgozni.

Ezt ők nem így gondolták, sőt felrótták azt, hogy ezt én számon merem kérni és obstruálónak merem őket nevezni. Ezért inkább leváltották.

Ami nagyon fáj, hogy ehhez Karácsony Gergely is asszisztált. Elfogadhatatlan, hogy őfelsége ellenzékét is a kormányoldal választja meg. (Az albizottságnak ellenzéki elnöke kell, hogy legyen.)

Ezek után milyen munkára számít ettől az albizottságtól?

Még nem kaptam választ arra a kérdésemre, hogy miért úgy könyvelték el a leváltásomat, hogy még tag sem lehetek. Így a Jobbiknak képviselete sem lehet ebben az albizottságban. Szeretnék részt venni a bizottság munkájában, de úgy néz ki, hogy még tag sem lehetek.

Erre Karácsony Gergely azt mondta, hogyha ezt tényleg így értelmezték, akkor ő lemond az elnöki tisztségéről. Ennyi szolidaritást vállalt, de azért azt sérelmezem, hogy ő elvállata az elnökséget. Korábban, a bizottság alakulásakor azért nem vállalta ezt, mert ő túlságosan leterhelt. Főállású egyetemi oktató a Corvinus Egyetemen és mellette elég sok feladta is van. Alelnöke a  főbizottságnak és még két albizottságnak tagja.

Ráadásul ő érintett olyan ügyekben, ami normális esetben a bizottság vizsgálatának tárgyát is képezhetné. Ugyanis a Gyurcsány kormány miniszterelnöki hivatalától, 18,2 millió forintos összeget kasszírozott be a feleségével közös BT-ben, politikai tanácsadásért.

Az utolsó megbízás a 2008-as kormányválság kezelésével kapcsolatos kommunikációs feladatok ellátása volt. Azért az elég pikáns, hogy egy LMP-s politikus a Gyurcsány kormánynak adott tanácsot, hogyan kellene a kormányválságot kimagyarázni.

A másik – amiért mondtam, hogy a bizottságnak hatáskörébe tartozhatna – ezek a különböző lapszemlék, melyeket tízmilliókért közpénzekből végeztek. Az egyiknek a címe az volt, hogy „A magyar közélet politikai relevanciával bíró jelenségének figyelemmel kísérése a sajtóban és médiában.” Ezért kapott 10 milliónál is nagyobb összeget. Ilyeneket vizsgálnia kellene a bizottságnak, hogy külső cégeknek miért fizettek ki ilyen pénzeket.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását