2024. április 25. - Márk

"A sajtószabadság végét jelentheti"

Karácsony Gergely szerint ha jelenlegi formájában szavazza meg a Ház a médiatörvény-javaslatot, akkor az bizonyos szempontból a sajtószabadság végét is jelentheti.
2010. december 1. szerda 13:36 - HírExtra
Az LMP vezérszónoka a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvényjavaslat általános vitájának kezdetén szerdán a parlamentben úgy vélte, a médiatörvény-javaslat illeszkedik az eddig elfogadott jogszabályok sorába. Példaként felidézte a médiairányítási rendszer átalakítását, amellyel kapcsolatban "eredendő bűnnek" nevezte, hogy egy olyan médiahatóság alakult ki, amely egyetlen párt kezébe helyezte kilenc évre a magyar média irányítási rendszerét.

Kijelentette: ez a törvény ebben a formájában "nem méltó" Magyarországhoz.
Szólt arról is, hogy a törvény a hatósági felügyelet kiterjesztésével súlyos fenyegetettséget jelent a sajtószabadságra. Mint mondta, a hatósági felügyelet kiterjedne a nyomtatott sajtóra és az internetre is, és erre szavai szerint Magyarországtól nyugatra nincs példa. Még a szerkesztett blogok is célkeresztbe kerülhetnek - mutatott rá.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a médiahatóság egy helyszíni razzia keretében lemásolhatja azokat a törvény által védett titkokat is magukban foglaló dokumentumokat, melyekről azt gondolja, hogy az eljárás szempontjából fontosak lehetnek. A sajtótermékek a javaslat szerint kötelezhetőek, hogy kiadják informátoraikat - tette hozzá. Véleménye szerint Magyarország nagyon rossz médiaszabályozással indul neki a következő éveknek.

Karácsony Gergely közölte: a törvényjavaslat kimondja, a médiatanács addig pályáztathat meg egy frekvenciát, "ameddig egy olyan pályázó nem érkezik, aki neki tetszik". Mint hangsúlyozta, megszűnik a közmédiumok normatív szabályozása, hiszen a közszolgálati költségvetési tanács fog évről évre dönteni arról, hogy kinek mennyi jut.

Véleménye szerint a közösségi rádiózás a törvény értelmében gyakorlatilag megszűnik.
Az ellenzéki képviselő úgy fogalmazott: az LMP tucatnyi módosító indítványt nyújt majd be a javaslathoz, mely "elfogadhatatlan".

LMP: mélyütés a sajtószabadságnak


Az LMP a sajtószabadságnak adott mélyütésként értékeli a médiatörvény tervezetét, amelynek elfogadásával a párt szerint Magyarország fapados demokráciává válhat. Karácsony Gergely országgyűlési képviselő szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta: sajtószabadság nélkül nincs demokrácia, márpedig a három fideszes képviselő által beterjesztett, a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvényjavaslat oly mértékben fenyegeti az újságírókat, hogy az már a sajtó szabadságát veszélyezteti.

A politikus úgy vélekedett, a javaslat láthatóan eléri célját, mivel számos újságíró, bár felháborítónak tartja, nem mer tiltakozni ellene. Elismeréssel adózott ugyanakkor a Magyar Narancs, valamint az Élet és Irodalom szerkesztősége előtt; a hetilapok ezen héten tiltakozásul üres címlappal jelennek meg.

"A kormánypártok kinyilvánították, hogy szeretnék visszahozni a cenzúrát, de ez nem fog menni" - mondta Karácsony Gergely, hozzáfűzve, hogy az online sajtót lehetetlen megrendszabályozni. Kitért arra is, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak (NMHH) nincs megfelelő apparátusa, amely a hatósági vizsgálatokat az újságokra, online sajtótermékekre is kiterjeszthetné.
Ugyanakkor aggasztónak nevezte, hogy az NMHH jövő évi költségvetésében több mint 150 millió forint bírsággal számol a kormány. Mint mondta, ha ezt mind újságokra szabnák ki, "felszámolható lenne a politikai lapok piaca".

Az LMP képviselője arról is beszélt: fideszes politikusokkal beszélve úgy tapasztalta, hogy a javaslat szerintük is "túl messzire ment". Abban lehet bízni, hogy - mint az egy hónappal ezelőtt elfogadott médiaalkotmány esetében - kormánypárti módosító indítványok hatására most is "felpuhul" az előterjesztői szándék - mondta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását