2024. április 25. - Márk

Szükségünk van kegyes hazugságokra?

Néha muszáj hazudni, annak ellenére, hogy a tartós emberi kapcsolataink az őszinteségre épülnek. De akkor mégis miért füllentünk és miért bocsátható meg a kegyes hazugság?
2010. november 27. szombat 18:44 - Kancsár Edina
Hazudni bűn, mondják a szülők, miközben ők nap mint nap füllentenek gyermekeiknek. Ez a fajta hazugság a kegyes hazugság, amivel valójában segíteni szeretnének. Például: „Egyél répát, mert attól jobban tudsz majd fütyülni”, „Egyél sok spenótot, hogy erősebb legyél”, „A kisbabát a gólya hozza”, stb. A gyermekek időlegesen hisznek szüleiknek, de mikor kikerülnek a kontroll alól, szembesülniük kell vele, hogy az egész világ hazugságokra épül.

A hazugság szó kimondása is rossz érzés, mert tudjuk, bűntudatot szül. A szó negatív hatását igazolja, hogy számos finomító szinonimánk van rá: füllentés, csúsztatás, blöffölés, kamu. Akárhogy is nevezzük, ha nem segítő szándékkal füllentünk, az elítélendő. Ebben a tudatban elgondolkodtató, hogy naponta hányszor próbálnak átverni, rosszindulatúan - nyereségvágyból megtéveszteni bennünket.

Hazugságok kereszttüzében

Kik hazudnak többet?
A férfiaknak 36, a nőknek pedig 27 százaléka vallja, hogy rendszeresen hazudik kisebb-nagyobb dolgokban. Egy viszony kezdetén azért hallgatunk el bizonyos dolgokat, hogy a másikban jó benyomást keltsünk, ez még nem akkora bűn. Vigyázni kell azonban, hogy ne essünk túlzásba, mert a végén még teljesen másnak fogunk látszani, mint amilyenek valójában vagyunk.
Ott vannak például a társadalmi hazugságok: különböző bankok hirdetései (kölcsönök esetén a többszörösét fizetjük vissza), áruházak hirdetései az akciókról (az akciós ár nem is akciós). De ide tartoznak még a reklámok is, ahol számos hazugság hangzik el, csakhogy megvásároljuk az adott terméket: kozmetikai szerek melyektől megfiatalodunk - megszépülünk, különböző tisztítószerek melyek garantáltan kihozzák a foltot (vagy mégsem), fogrém- borotva- hajfesték reklámok.

Kevesen mondhatjuk el: nem dőltünk még be egy reklámnak sem. Kijelenthetjük, ezek nem tartoznak a kegyes hazugságok közé. A kegyes hazugság egy olyan segítő szándékú füllentés, mellyel tompítani szeretnénk a fájó igazságot, miközben azzal senkinek sem ártunk. Vagyis néha éppen azért nem mondunk igazat, hogy megkíméljük a másikat valamitől.

Például: a „Szerinted kövér vagyok?” vagy: „Jól áll nekem ez a ruha?” kérdésére a nők csakis egy választ vesznek jó néven, az igazságtól függetlenül. Az ilyen csúsztatások, tehát a mindennapjaink részét képezik, azonban egyet érdemes szem előtt tartani: fontos kérdésekben elengedhetetlen az igazság!

Amikor tilos!

Ha a fontos kérdésekben sem mondunk igazat a hozzánk közelállóknak, azzal alapjaiban rendíthetjük meg kapcsolatainkat. Enélkül hogyan is bízhatnánk meg valakiben?! És ahogy a mondás is szól, a hazugságokra előbb-utóbb úgyis fény derül.

Felmérések alapján, leggyakrabban a hibáinkat próbáljuk hazugságokkal leplezni. Második helyen a színlelt érzelmek állnak (például nem kedvelünk valakit, de a közös munka vagy kapcsolatok érdekében jó képet vágunk a dologhoz). Míg a harmadik leggyakoribb hazugság ok, az elkésésre kitalált magyarázatokból tevődik össze.

Mikor elfogadható a kegyes hazugság?

Csak akkor fogadható el, ha tényleg segíteni akarunk vele. A füllentéssel nem árthatunk másoknak és komoly dolgokban már igazat kell mondani. Ha teheted ne hazudj konkrétan, mert ha kiderül, nehezebb kimagyarázni: inkább csak finomíts az igazságon!

Az egyenesség az egyik legfontosabb emberi erény. Őszinteséget várunk családtagjainktól, élettársunktól, barátainktól és a kollégáinktól is. Ha mi ezt várjuk másoktól, legyünk hűek ehhez, és amikor csak lehet, válasszuk inkább az egyenes utat!
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását