2024. május 5. - Györgyi
Az elmúlt években az internetes csalás a bűnözés önálló válfajává nőtte ki magát. Az elkövetők módszerei egyre kifinomultabbak és rafináltabbak. A HírExtra egy újabb csalásfajtára lett figyelmes.
2010. november 6. szombat 08:39 - HírExtra
Ha nem elég körültekintő az ember, könnyedén beleeshet a csalók csapdájukba. Ha már megtörténik a baj, akkor nincs visszaút, hiszen az internetes csalók személye az esetek többségében nem kinyomozható. A csalók eszközeinek ismeretében azonban megelőzhető a baj.

A legnépszerűbb csalásfajták:

Az adathalászok


A miskolci áldozat
Egy miskolci férfit e-mailben értesítést kapott: egymillió dolláros nyeremény ütötte a markát. A nyereményhez minden további nélkül hozzájuthat, csak 650 ezer forint adminisztrációs költséget kell kifizetnie. A férfi boldogan fizetett, átutalta a pénzt a megadott címre. Ő volt a legjobban meglepve, hogy a beígért nyeremény soha nem érkezett meg. Amikor végre rájött, hogy átverték, a rendőrséghez fordult. A tettes, vagy tettesek azóta sem lettek meg. A hvg.hu megkereste a károsultat, hogy további részleteket tudjon meg, de a férfi elhárította a nyilatkozatot, mondván, szégyelli, hogy ilyen könnyen palira tudták venni. /hvg.hu/
Az internetes bűnözés egyik legkiforrottabb formája az adathalászat (pishing). Az adathalászok egy pénzintézet nevében küldenek e-mailt, melyben jelszó-megerősítés, vagy e-mail cím ellenőrzésének ürügyén egy hamis weboldalra igyekeznek átcsalni az embereket. Ez az oldal nagyon hasonlít az adott bankéhoz, ezért könnyű besétálni a csapdába. A hamis oldalon olyan fontos adatok megadására kérik az embert, mint például: a bankszámlaszám vagy a jelszó.

A felhasználókat véletlenszerűen választják ki, de a nagy számok törvénye alapján sokszor vannak közöttük olyanok, akik valóban ügyfelei az adott banknak. Ha az áldozat jóhiszeműen követi a hamis weboldalon szereplő utasításokat, és megadja az adatait, máris megtörténik a baj.

Sok esetben, ilyenkor átutalják a bankszámlán szereplő összes pénzt egy másik számlára, de az is megesett már, hogy hitelt vettek fel a felhasználó nevében. Felmérések alapján, átlagosan a felhasználók mintegy öt százaléka dől be ennek az átverésnek. Szerencsére hazánkban még nem annyira elterjedt ez a fajta csalás.

Álnyeremény

Ebben az esetben, a potenciális áldozatokat e-mailben értesítik arról, hogy jelentős összeget nyertek valamilyen szerencsejátékban, és ha átutalnak a feladó számlájára egy kisebb összeget a tranzakció költségének térítéseként, azonnal megkapják a szóban forgó nyereményt.

A gyanútlan emberek egy része fizet is, de az állítólagos nyeremény sosem érkezik meg. Vajon miért dőlnek be az emberek, ha tisztában vannak vele, hogy semmiféle nyereményjátékon nem vettek részt? Ebbe a csapdába sétált be egy miskolci férfi is, akinek óvatlansága 650 ezer forintjába került.

Nem létező árucikkek

Egyre inkább terjed a felhasználók körében az internetes vásárlás, ezáltal óriási az aukciós oldalak népszerűsége. Ezeken az oldalakon többnyire sokkal olcsóbban lehet hozzájutni az árucikkekhez, mint ha márkaboltokban vásárolnánk meg azokat. Az eladók többsége tisztességes, de néha előfordul egy-egy csaló. Az átverés rendkívül egyszerű: olyan termékeket kínál a hirdető, melyek nem is léteznek.

A vásárló átutalja a kiválasztott termék árát, azonban azt soha nem kapja meg. Az ilyenfajta csalásokat könnyű kivédeni, hiszen az esetek többségében van mód utánvéttel való fizetésre is. Ha ez nem megoldható, mindenképp ellenőrizzük a hirdető személyét valamely közösségi portálon, vagy ha cégről van szó, annak weboldalát. Amennyiben erre sincs lehetőség, érdemes inkább más hirdetés után nézni. És soha ne utaljanak előre ismeretlen személyeknek, vagy cégeknek!

Állatokkal történő csalás


Egy fórumon a következő hozzászólás szerepelt:
Az expresz.hu oldalon van egy hirdetés amely két yorki kutyust kínál ajándékba. Ez a nő egy CSALÓ!!!Én felvettem vele a kapcsolatot, mondván én gondjukat viselném, de előadta, hogy a kutyusok Kamerunban vannak. Címet és telefonszámot kért és hogy utaljuk el neki a szállítási költséget, mert csak így tudja a repülőre tenni a kutyusokat. Ez hazugság!!! Több néven és több e-mail címről is ajánlottam neki örökbefogadást és ő mindegyik levélbe ugyanazt a sablon szöveget írta. Holott állítólag már a reptéren voltak a kutyák. Ugyanazt a kutyát hogyan tudja odadni másnak?! Illetve minden mondat végén azt írta, hogy utald a pénzt a western union-on keresztül a légitársaságnak! Ne dőljön be neki senki!!! Ez átverés, hiszen a világ másik végéről nem érkeznének meg egy nap alatt a kutyák és nem 20 ezer forintba kerülne az útiköltség. A hirdetés itt található: http://www.expressz.hu/allat_noveny/kutya/hirdetes-21014029/?utm_source=System%2BNotification&utm_medium=email&utm_campaign=ContactAdvertiserEmail
Nemrég újabb ötlettel rukkoltak elő a leleményes csalók. Valószínűleg sokan hallottak már a nigériai átverésről – a nigériai örökös, aki megpróbálja kimenteni dollármillióit az országból, de ehhez pénzre van szüksége – ez ennak továbbfejlesztett és egyúttal aljasabb verziója. Számtalan variációja van ennek az átverésnek is, de ami mindegyikben közös, hogy ebben az esetben az állatbarátok érzelmeire próbálnak hatni. Kisállatokat kínálnak adoptálásra, melynél csak az állat útiköltségét kell kifizetni, amit banki átutalással tehetünk meg… De sajnos – mint az árucikk esetében – az állat soha nem érkezik meg.

Volt olyan levél, amiben az állt: egy házaspár afrikai missziójára elvitte yorkshire terrierjét, de az állat nem bírta az ottani klímát, ezért átadnák valakinek. Ha pedig valaki segíteni akar, megindul a szokásos procedúra: pénzt kérnek az útiköltségre, orvosi vizsgálatokra, vámokra, stb. A jóhiszemű állatbarát átutalja a pénzt, hogy segítsen, de hamar szembesülnie kell a rideg valósággal: átverés áldozata lett.

A csalók nemcsak emailben próbálják rávenni az embereket a pénzküldésre: weboldealakon és újságokban elhelyezett hirdetésekkel is keresik a naív állatbarátokat. A tengerentúlon rengetegen estek áldozatául ennek a csalásnak. Sajnos már Magyarországon is felbukkantak ezek a hirdetések.

Sajnos mi is találtunk egy gyanús hirdetést (http://www.expressz.hu/allat_noveny/kutya/hirdetes-23169676/). Fel is vettük a kapcsolatot a hirdetővel. Első körben – kérés nélkül –rengeteg képet küldött az állítólagos kutyáról, nyilván azért, hogy a leendő örökbefogadóban ne merülhessenek fel kétségek. A történet szerint, a hirdető nemrég megházasodott de a férje allergiás az állati szőrre, ezért szeretne új otthont találni kutyájának. Felajánlotta: ingyen átadná az ebet minden ruhájával és tartozékával együtt, mindössze a tizenöt ezer forintos szállítási költség fejében.

Eddig még nem is lett volna gyanús, ha túltesszük magunkat azon, hogy a hirdetésben Szombathely szerepelt, a nő viszont Ausztriából, Insbruckból akarta küldeni a kutyát. Illetve, hogy a levelek nyelvezete google fordítós magyarsággal íródott.

Miután lebeszéltük a részleteket, érkezett egy levél egy Jet a Pet nevű cégtől, melynek a honlapja olyan primitív volt, hogy egy amatőr is jobbat szerkesztene nála. Ráadásul megtaláltuk az oldal eredetiét, ami Jetpets néven futott (http://www.jetpets.com.au). Ez a levél is hasonló magyarosításon esett át, ezenkívül utalási címnek Kamerun volt megadva, ami azonnal egyértelművé tette, átverésről van szó.

Miután megírtuk a hirdetőnek, hogy gyanús az oldal és nem szívesén utalnánk a Jet a Pet-nek, még győzködött minket egy darabig. Aztán javasoltunk más lehetőségeket a fizetésre: az eredeti utaztató céget – jetpets –, utánvéttel való fizetést, stb. Erre közölte, a kiskutya már a reptéren vár és csak az általa említett módon lehet fizetni.

Végül megírtuk neki: kizárt, hogy Kamerunba utaljunk. Nem meglepő, hogy ezután nem írt többé. A tanulság, ha állatot szeretnének, semmiképpen se vásároljanak úgy, hogy nem nézik meg előtte élőben is a kutyust. Így sok bajtól és átveréstől óvhatják meg magukat!
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

die4honor
2014. február 4. 10:04
Helló, Éppen én is a napokban találkoztam egy ilyennel, az ember palánta 2 ara papagájt akart elajándékozni, tipikus furcsa írás.
A férje megbetegedett, az uj lakhelyen nem tűrik az házi állatokat, de az lett fura, ha ők Londonba költöztek miért kellet volna nekem Romániába Bukarestre utalni a pénzt?!
AMi a vicc, küldött nekem egy airplanes email címet (amit állítólag a cég küldött nekem) ami egyértelműen hamisítvány, tipikus google fordítós magyar nyelv itt is.
Felajánlottam neki az utánvétes csomagküldést. Elmagyaráztam, hogy addig nem adják át a csomagot amíg nem fizetek, de ezek után nem jelentkezett.

Itt egy példa:
Köszönjük érdeklődését édes kis parrrots . Ők még mindig rendelkezésre
áll, és 2év régi papagájok férfi ( Dazel) és egy nő ( Bukky ) .

Nemrég költözött Londonba , Egyesült Királyságban az új munkát. A férjem
beteg, az elmúlt néhány nap, és diagnosztizáltak allergia. így a
orvos azt tanácsolta , hogy ne , hogy a parots körülöttünk, és
Az új lakás itt nem fogadja el a háziállatok. ez egy nagyon szomorú
pillanat számunkra ,
reméljük , hogy van egy kedves család, akik törődnek a papagájok ,
ezért úgy döntöttünk , hogy
Küldd el őket , hogy egy jó otthon

Nagyon kedves és barátságos , wormed , az aktuális képeket ,
beoltott , jó temperamentum and.The papagájok annyira
vicces gyerekek és más háziállatok . Ezek ideális
A család barátja , bili képzett .

Mivel nem vagyunk itt , hogy eladja , (lassú örökbefogadás) Azt szeretném, hogy
ezt a lehetőséget, feltenni néhány kérdést , hogy megbizonyosodjon arról, hogy
közvetlen család .

Már felmerült (a tulajdonos) papagáj előtt
Van más háziállat?
Hogy van a munkarend ?
Ön még kapok egy papagáj, magad, vagy valaki más?
Van egy kisállat az orvosnak a területen?
Szeretné fajta papagáj ?

Elnézést a kérdés , csak, hogy mi inkább a családi ellátás,
A válaszok segítenek nekünk, ha a ház lenne a legjobb
helyezzük a mi papagájok ,
papagájok fogják szállítani az otthoni minden olyan dokumentumot ,
állatorvos feljegyzések, egészségügyi biztosítékokat , kisállat fok ,
játék játékok , élelmiszer
Blanket parrotss ketrec és az utazás útlevél .

minden, amit fizet a szállításának költségeit a kölykök
az otthoni címét

Üdvözlettel,

másik levél:
Helló kedves barátom,
ez waht meg fog tenni, csak másolja a fizetési címét a közlekedési
vállalat, és megy a Western Union tilalmat, és a kifizetéseket. A
közlekedési vállalat már várja, és azt mondtam nekik, hogy legyen
türelemmel, ezért kérjük, csak másolja ezt a címet, és megy a Western
Union bank és fizeti

Fizetesi informaciot a Hajó pénztárában HOGY kell használnia



keresztnevek ******** GABIAPSI
második neveket ***** DANIEL SERGIO
ország ******** Románia
city ********** Bukarest
mennyisége ********** 20,000 ft

Románia? De hiszen ők nem Londonba költöztek??:)
K
2011. november 12. 08:02
sllteverz98@gmail.com ezen a címen küld üzenetet.
K
2011. november 12. 08:00
Szia
Köszönöm a leveleket és az érdek, hogy van a kiskutya. A kutya minden
nyilvántartási dokumentumok és jön velük együtt. Ez a kis teáscsésze
Yorkie kiskutya 12 hetes, súlya 1,9 kg, és növekedni fog a súlya kb
3.5kgs a felnott. o marad apró, hogy o is sor körül egy kézitáska. Meg
fogja találni neki csodálatos. A kölyök neve Katie.

Katie egy nagyon szép kiskutya, mint látod tole képeket, van egy
csodálatos személyiség, szórakoztató, játékos és szereto. Katie
nevelkedett otthonunkban hogy o nagyon barátságos gyerekek és más házi
kedvencek tartsa.
Az alábbiakban újabb képek Katie. O aranyos, egészséges, és lesz egy
csodálatos mellett az egész család. Én jelenleg található Innsbruck
Ausztriában, és ez lesz innen, hogy a
kiskutya fogják szállítani, és házhoz magyarországi címre.

Az ok, hogy miért vagyok így a kölyök el az, hogy nekem nincs sok idő,
hogy törődik a kölyök, és ő mindig magányos, amikor megyek dolgozni,
mert én egyedül él. Ezért emiatt, én vagyok arra, hogy adja ki a
kiskutyát ingyen bármely otthon, hogy megígérem, hogy szeretni és
vigyázzon a kiskutya, és ő tagja a családnak. Is, szükségem van rád,
hogy ígérje meg, hogy a kiskutya soha nem lesz egyedül otthon.

Én is így szállítása és házhoz szállítás szabályok Ausztria, már
beszéltem a közlekedési vállalat, és készek szállítására és
kézbesítésére a Katie otthon 15.000 Ft. Önnek csak akkor kell fizetnie
15.000Ft a szállítása és átadása a kiskutya az otthoni címére.

Ha rendben van, és hajlandó fizetni ezt az összeget, akkor én lesz
szükség, hogy újra nekem a következo, mivel a közlekedési vállalat
lesz szükségük van rá, a szállítási nyilvántartási;

-A teljes nevét
-A teljes lakcím, mivel ez lesz a házhoz szállítás
-A város és irányítószám.
-A Telefonszám

Köszönet még egyszer, és remélem, hogy olvassa el toled hamarosan.
éljenzés, és egy szép napot.
Ha ezt az üzenetet kapjátok azonnal szakítsátok meg a kapcsolatott .
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását