2020. július 11. - Nóra, Lili

Magyar lett a legjobb fotós

Ősz Gábor fotóművész vehette át szerdán a párizsi fotóhónap legjelentősebb rendezvénye, a Paris Photo elnevezésű fotográfiai vásár és kiállítás idei fődíját.
2010. november 17. szerda 21:13 - HírExtra
A BMW által felajánlott 12 ezer euró jutalommal járó elismerést hetedik alkalommal ítélte oda a nemzetközi zsűri, amely a rangos eseményen kiállító kortárs alkotók előzetesen kiválogatott húsz pályázatából díjazta a legjobbat.

Az Elektromos vízió témában meghirdetett pályázaton Ősz Gábor Állandó napfény (Permanent Daylight) című különleges, camera obscurát használó kísérletező sorozata bizonyult a legkiválóbbnak, amelyben a mesterséges fény és az építészet kapcsolata kerül a középpontba.
A nyolcvanas években festőként indult, Amszterdamban élő magyar fotóművészt a párizsi Loevenbruck Galéria képviseli a vásáron. A győztes munka alapjául az Amszterdam határában található üvegházak szolgáltak, amelyeket a nővények fejlődése érdekében éjjel is különleges fényekkel világítanak meg.

A Paris Photo csütörtökön nyílik meg a nagyközönség számára. A Louvre múzeumának üvegpiramisa alatti 3 ezer négyzetméter alapterületű kiállítótérben 14. alkalommal rendezik meg a fotóművészet egyik legjelentősebb éves találkozóját, amelyre november 21-ig csaknem 40 ezer látogatót várnak a szervezők.

A vásár programjaihoz számos múzeum és galéria csatlakozik, idén egyik kiemelt helyszín a Párizsi Magyar Intézet. Az esemény központi kiállításának tematikája Közép-Európa, plakátján André Kertész egyik fotója szerepel.

A központi kiállításon kívül - ahol csaknem száz művész munkái láthatók - a közép-európai fotósok alkotásai közül a 25 országból érkezett 106 kiállító (91 fotógaléria, illetve ügynökség és 15 művészeti kiadó) standján pénztárcájuknak és ízlésüknek megfelelően átlagosan 300 és 100 ezer euró között válogathatnak a fotó szerelmesei az egyre drágábban kínált vintázs képek (korabeli, eredeti előhívású felvételek) között. Magyarországot idén három galéria, a Vintage, a Faur Zsófi - Ráday Galéria és a Lumen Galéria külön standdal képviseli.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását